Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Валютний ринок навчився функціонувати без активного втручання регулятора - експерт

П'ятниця, 10 лютого 2017 10:45

Зміцнення курсу нацвалюти фіксується на тлі зниження вартості тенгових ліквідності.

Нацбанк п'ятий місяць поспіль не проводить інтервенцій. Тенге зміцнівся до максимальних рівнів з початку 2016 року, повідомляє Finprom.

Валютний ринок в Казахстані навчився функціонувати без активного втручання регулятора в формування курсу нацвалюти - реальний обмінний курс тенге в 2016 році не показував різких стрибків і спекуляції на девальваційних очікуваннях втратили свою актуальність, вважають в агентстві.

«Національний банк послідовно проводить політику переходу тенге до вільно плаваючого режиму. Протягом останніх п'яти місяців регулятор не виробляє ніяких інтервенцій на валютному ринку з метою підтримки або ослаблення курсу», - повідомляють аналітики.

При цьому позиції нацвалюти по відношенню до долара США посилюються і без участі регулятора - з листопада 2016 року тенге поступово зміцнювався, з 340 по нинішні 326,5 тенге за долар. В даний час курс долара по відношенню до тенге знаходиться на мінімальних рівнях з початку 2016 року.

«Активність на біржовому і позабіржовому валютних ринках показує, що ажіотаж серед учасників ринку зійшов нанівець. Протягом 2016 року обсяг торгівлі валютою на KASE не перевищував 3 мільярдів тенге в місяць. Регулятор надавав банкам досить тенгових ліквідності і навіть знизив її вартість - ставки на грошовому ринку опустилися до мінімуму з початку 2016 року», - повідомляють експерти.

За даними фінансових фахівців, поточний валютний курс тенге відповідає актуальному рівню конкурентоспроможності казахстанських товарів на світових і регіональних ринках. Індекс реального обмінного курсу (без урахування торгівлі нафтою) протягом 2016 роки не перевищував позначку в 80.

Двома днями раніше повідомлялося: курс тенге до долара оновив річний рекорд на біржі. Вартість одного долара опустилася до 321,59 тенге.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%