Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Економісти з держдепу розповіли про вплив санкцій на російську економіку

Понеділок, 13 лютого 2017 10:45

Економісти держдепартаменту США вважають, що американські санкції сильно пошкодили фігурантам списку і, навпаки, не зробили масштабного впливу на економіку Росії в цілому, говориться в робочому науковій доповіді, опублікованому на сайті Державного департаменту США, пише РІА Новини.

За оцінками фахівців держдепу, середня компанія під санкціями могла втратити більше половини вартості активів і близько третини операційного прибутку. При цьому загальний вплив санкцій на економіку Росії оцінюється в 1% ВВП, а на економіку країн ЄС - в 0,13% ВВП.

Доповідь в цілому покликана обгрунтувати заяви попередньої адміністрації Барака Обами, яка заявляла, що санкції спрямовані в основному на фігурантів списку, але не на економіку Росії в цілому. При цьому 36-сторінковий робочий документ держдепу претендує на наукову методику, яка, на думку авторів, дозволяє відокремити вплив власне санкцій від інших факторів, що впливають на економіку Росії.

Співавтори доповіді - перший заступник головного економіста держдепартаменту Деніел Ан, призначений президентом Обамою, і дослідник з університету Джорджтауна Родні Лудема. Автори ідентифікували 269 компаній, які, на їхню думку, безпосередньо пов'язані з особами, що опинилися під персональними санкціями. Для цього використовувалася база даних ORBIS фірми Bureau Van Dijk, яка спеціалізується на зборі інформації про компанії.

«Наш основний висновок полягає в тому, що компанії під санкціями або компанії, які пов'язані з фізичними особами, що опинилися під санкціями, дійсно отримали шкоду від санкцій в порівнянні з компаніями, які не опинилися під санкціями», - йдеться у доповіді.

«В середньому компанія під санкціями або пов'язана (з фігурантами списку - ред.) втрачає приблизно третину свого операційного доходу, більше половини вартості своїх активів і близько третини співробітників після включення у список, якщо порівнювати з тими, які не опинилися під санкціями компаніями», - йдеться в документі. Автори вважають, що ці дані «добре підтверджуються статистикою» і «припускають потужний ефект націлених санкцій».

Для економіки Росії в цілому висновки інші. «Ми вважаємо, що волатильність цін на нафту пояснює більшу частину зниження ВВП Росії і потреби в імпорті, і лише дуже невелика частина пояснюється санкціями або іншими факторами. Таким чином, або санкції надали лише невеликий негативний ефект на ці показники, або ж інші позитивні фактори в основному скасували вплив санкцій. Найбільш очевидний кандидат (на роль позитивних факторів - ред.) - це відповідь Росії в області економічної політики, яка, ймовірно, пов'язана із санкціями», - йдеться у доповіді.

«Зі свого піку до теперішнього часу реальний ВВП Росії знизився приблизно на 5%, і максимум 20% від цього зниження, тобто 1% ВВП, можна потенційно пояснити санкціями», - пишуть автори доповіді.

Що стосується економік ЄС, то автори вважають, що медіанний показник ефекту санкцій на економіки країн ЄС склав мінус 0,13% ВВП. Стверджується, що країни ЄС менше, ніж Росія, постраждали від санкцій, оскільки частка Росії в їх експорті нижче, а також тому, що зниження імпорту з Росії пояснюється в основному падінням цін на нафту.

При цьому офіційні особи минулої адміністрації США неодноразово змінювали свою позицію щодо впливу санкцій в залежності від зміни обставин. Так, коли курс рубля став знижуватися восени 2015 року, прес-секретар Білого дому Джош Ернест пояснив це впливом санкцій, яке записав в заслугу адміністрації США. Коли падіння рубля прискорилося, Ернест негайно заявив, що санкції надають лише невеликий вплив, а основну причину негативних наслідків для російської економіки приписав нафтовим цінам. Коли курс рубля стабілізувався, Ернест заявив, що вплив санкцій важко визначити.

Нова адміністрація Дональда Трампа заявляє, що мова про скасування санкцій поки не йде, але що з ефективністю санкцій політики належить визначитися в майбутньому.

У 2014 році через розбіжності по Україні США, ЄС і ряд інших країн ввели проти Росії санкції, Росія відповіла контрзаходами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%