Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чому казахстанцям не вистачає бензину

Четвер, 16 лютого 2017 13:50

Віце-міністр енергетики Казахстану Асет Магауов назвав кілька статей попиту, які призводять до зростання цін на бензин, передає кореспондент МІА «Казінформ».

«Ми бачимо дуже істотне зростання споживання нафтопродуктів в Казахстані. Споживання викликано значним зростанням легкового автотранспорту в нашій країні. Якщо в 2001 році у нас було зареєстровано 1 млн. 58 тис. легкових автомобілів, то в 2016 році цифра досягла 3 млн. 924 тис. автомобілів. Відповідно споживання нафтопродуктів в Казахстані зросло порівняно з 2001 роком з 3 млн. 590 тис. тон до 8 млн. 775 тис., практично в 2,5 рази», - поінформував Магауов, відповідаючи на запитання під час прес-конференції в СЦК.

Разом з тим, він відзначив зростання виробництва на нафтопереробних заводах. Так, виробництво бензину за цей же період зросло з 1 млн. 536 тис. тон до 2 млн. 900 тис. Тобто в два рази збільшилося виробництво автобензину. Показники щодо дизельного палива практично такі ж: з 2 млн. 200 тис. в 2001 році виробництво в минулому році зросло до 4 млн. 100 тис. тон, тобто також удвічі. «Однак навіть таке зростання не вирішує нашу імпортозалежність. Ми на сьогодні близько 30 % автобензину і 15 % дизельного палива імпортуємо з Росії. Відповідно цінова політика у нас формується таким чином, щоб забезпечити імпорт необхідних обсягів паливно-мастильних матеріалів в Казахстан. Отже, цінова політика повинна створювати економічні умови для такого імпорту», - розповів Магауов.

Він також оцінив наслідки жорсткого регулювання цін на дизпаливо. До серпня минулого року вона становила 99 тенге за літр, в результаті в червні-липні обсяги імпорту практично обнулились, що призвело до стрімкого зниження запасів на нафтобазах.

«Напередодні осіннього збирання врожаю потрібно було вживати термінових заходів. Уряд прийняв рішення про дерегулювання цін. Ціна зросла на 30 %- до 130 тенге за літр, і завдяки цим заходам в серпні минулого року ми імпортували 60 тис. тон дизельного палива, у вересні - 120 тис. тон і в жовтні - 107 тис. тон. Тобто, дефіцит був подоланий, і збирання врожаю, і забезпечення загалом роздрібних мереж АЗС відбулося досить регульованим чином», - розповів віце-міністр.

Також в Міненерго вважають, що великий попит споживання бензину пов’язаний з транзитним транспортом. «Якщо порівнювати з цінами на ПММ з сусідніми країнами, то в Росії зараз ціна становить 190-200 тенге за літр і на бензин, і на дизельне паливо. Тобто, десь на 60 тенге більше. У Киргизстані ціна становить 160 тенге за літр, і все це призводить до того, що мешканці прикордонних районів Казахстану і транзитний транспорт завжди заправляються у нас. Це також викликає зріст споживання. У минулому році були факти неконтрольованих вивезень нафтопродуктів в Киргизстан. Ми вважаємо, що прийняте рішення забезпечувало ринок достатнім обсягом нафтопродуктів, поточні коливання перебувають в межах інфляційних процесів і досить стабільна ситуація з цінами і об’ємами в Казахстані», - додав віце-міністр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%