Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нотатки з прес-конференції: Дональд Трамп зірвався з ланцюга

П'ятниця, 17 лютого 2017 10:45

Наскільки відомо, Дональд Трамп прийшов в Овальний кабінет в четвер вранці і заявив, що хоче провести прес-конференцію. У той же день - повідомляє Бі-бі-сі.

І саме це він і зробив. І як!

Офіційно, президент хотів повідомити пресі, кого він хоче призначити на пост міністра праці. Але було б складно назвати цю прес-конференцію звичайною або рутинною.

Номінанта - Олександра Акости - в залі не було. Що, напевно, на краще, так як про нього швидко забули, і 76-хвилинна прес-конференція відразу ж перетворилася на щось, що нагадує матч з регбі без яких би то не було правил.

Можна забути про те, що традиційно Білий дім спілкується із журналістами досить стримано і дисципліновано.

Замість цього перед нами постав Трамп у всьому своєму трампізмі.

Саме спонтанні, імпровізовані заяви допомогли йому взяти верх над усіма суперниками і стати президентом.

Так що не дивно, що він вирішив вдатися до того ж методу для того, щоб дати новий поштовх своєму президентству, якому лише чотири тижні (!) від роду.

Дональда Трампа спустили з ланцюга, і йому це, судячи з усього, дуже сподобалося.

Пресс-конференция

«Витоки інформації стовідсотково реальні; але ці новини - фейкові».

Прес-конференція в четвер перетворилася на черговий раунд матчу між Дональдом Трампом і пресою.

Трамп назвав журналістів великих видань голосом «порочної системи» груп впливу, якій він намагається протистояти. Для його прихильників ці слова - те саме, що валеріана для котів. Крім того, таким чином він захищає себе від цунамі негативних новин історій.

Коли його неодноразово попросили прокоментувати все ще діючий скандал навколо його - вже колишнього - радника з національної безпеки Майкла Флінна, зв'язків Флінна з Росією і того, як Білий дім відреагував на цю інформацію, президент спочатку намагався відповідати на питання, але потім став звинувачувати «безсовісних» журналістів, які повинні «соромитися» своїх помилкових репортажів, заснованих на незаконних витоках інформації. (Так, Трамп не помітив логічного протиріччя в цій заяві).

Він звинуватив журналістів New York Times і Wall Street Journal в тому, що ті не зв'язалися з ним особисто до того, як були опубліковані їх статті, очевидно думаючи, що у кожного журналіста є номер його особистого мобільного телефону.

Він навіть примудрився зайнятися троллінгом під час прес-конференції, сказавши репортерові Сі-Ен-Ен, що його компанія «могла бути краще, якби змінилася».

«Я почав сьогодні з того, що чесна преса важлива для народу, - продовжив Дональд Трамп. - Народ вам більше не вірить. Може бути, я маю до цього відношення. Я не знаю. Але вони вам не вірять».

За весь час прес-конференції Трампу було найприємніше сперечатися із журналістами, які не приховують свого критичного відношення до нього з приводу чесності і правдивості преси. І це не випадково. Хоча самі журналісти більш ніж серйозно ставляться до своєї професії, для широкого загалу це схоже на розглядання свого власного пупа.

Кожна хвилина, витрачена на дебати про нейтральність і правдивості преси, йшла на користь президенту.

Дональд Трамп

«Найбільша перемога в колегії вибірників з часів Рейгана».

У Дональда Трампа є звичка робити заяви, які - як би м'якше висловитися - часом мають лише віддалене відношення до реальності. Щоб уникнути критики, він часто супроводжує подібні заяви словами «Я чув», «Люди говорять», або навіть «Мені здається».

Саме це і сталося, коли він знову повернувся до питання про розміри його перемоги в колегії вибірників (а ця частина його виступу була підготовлена ​​заздалегідь), заявивши, що після Рейгана такою масштабною перемогою не заручився ніхто.

Але Трампу став суперечити кореспондент Ен-бі-сі Пітер Александер, нагадавши йому, що і Білл Клінтон, і Барак Обама заручилися більш значною перемогою в колегії вибірників.

Трамп на це відповів, що він мав на увазі лише президентів-республіканців.

Пітер Александер не здавався; він зауважив, що у Джорджа Буша-старшого також були більш значні цифри.

«Чому американці повинні вам довіряти, коли ви заявляєте, що їм підносять фейкову інформацію, і одночасно з цим поширюєте інформацію, яка не відповідає дійсності?» - запитав він.

Трамп відповів, що йому «дали» цю інформацію, і що він її «десь бачив», після чого повторив, що йому вдалося здобути «дуже значну перемогу», з чим ніхто не сперечався.

Президент Трамп, так само і як кандидат в президенти Трамп, не звертає ніякої уваги на фактчекерів - на людей, які перевіряють, чи відповідають дійсності його заяви, так як він стрімко пересувається від обговорення однієї теми до іншої, і преса просто не може його наздогнати.

Але в четвер, принаймні на коротку мить, вона його наздогнала.

Дональд Трамп

«Я думаю, Меланія зіграє велику роль».

Покритикувавши репортера Сі-Ен-Ен, назвавши «справжніми красенями» Бі-бі-сі та відреагувавши на питання журналіста єврейського походження про антисемітизм порадою помовчати, Дональд Трамп нарешті отримав питання, яке йому сподобалося.

«Ви можете перерахувати все, що робить на благо країни Меланія?» - запитав незалежний журналіст Кайл Мазза, маючи на увазі першу леді.

«Ось це приємний питання», - відреагував Трамп.

«Я давно її знаю, - заявив президент. - Вона дуже успішна людина. Вона була дуже успішною моделлю. У неї все дуже здорово виходило».

Трампа критикували за те, що під час останніх підходів до журналістів він давав слово тільки представникам дружніх консервативних видань - наприклад, Townhall, Daily Caller і Newsmax, а не великих медіакорпорацій.

У четвер він відійшов від цієї традиції. Результатом стала сама незвичайна прес-конференція в історії Білого дому.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%