Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан увійшов в топ-50 економічно вільних країн світу, при цьому обігнавши Росію і Білорусь

П'ятниця, 17 лютого 2017 11:45

Американський дослідницький центр «Фонд спадщини» (The Heritage Foundation) оновив дані міжнародного рейтингу економічної свободи.

За його підсумками Казахстан поліпшив своє становище одразу на кілька пунктів, посівши 42 місце в рейтингу. При цьому обігнавши Росію і Білорусь, повідомляє Казінформ з посиланням на primeminister.kz.

Наша країна набрала в сумі 69 балів зі 100 (максимальний рейтинг економічної свободи країни) можливих. У порівнянні з минулим роком показник економічної свободи покращився відразу на 5,4 пункти. Сьогодні Казахстан ділить своє 42-е місце в рейтингу з Ямайкою і Перу.

Рік тому в рейтингу Казахстан займав лише 69 позицію. Сьогодні завдяки успіхам у вітчизняній економіці Казахстану, в тому числі вдалося обійти такі країни, як Польща, Румунія, Бельгія та Туреччина. Ближче всіх до рейтингу підібралася Польща, зайнявши 45 позицію.

Укладачі рейтингу оцінюють економіки країн на основі десяти критеріїв, серед них - гарантія прав власності, захист від корупції, ефективність і прозорість бюджетних витрат, свобода торгівлі, гнучкість ринку праці. Аналітики дали позитивну оцінку практично за всіма пунктами рейтингу, за винятком гнучкості ринку праці і фінансової незалежності.

Експерти пояснюють зростання тим, що Казахстан отримав значну вигоду від політики відкритості та гнучкості економіки протягом останніх десяти років. При тому, що держава продовжує зберігати свою частку в ключових промислових підприємствах, особливо в енергетичному секторі. Як приклад сприятливих реформ називається приватизація банку, впровадження конкурентоспроможних податкових ставок, а також модернізація торгового режиму.

Крім того, аналітики заявляють, що Казахстан здійснив низку заходів і для подальшого зростання економічної свободи.

«Не дивлячись на заходи по розширенню неенергетичного сектора, загальна нормативна база повинна бути більш обтічної з метою підвищення конкурентоспроможності», - зробили висновок в Heritage Foundation.

Росія також значно поліпшила свій показник, піднявшись відразу на 39 позицій і зайнявши 114-е місце. Дослідження фонду показали, що російській економіці заважає зростання інфляційного тиску, а також широке поширення корупції і недостатній захист прав власності.

Білорусь зайняла 104-е місце. Експерти зійшлися на тому, що країна добилася незначних успіхів у дерегуляції, але більш ліберальна економічна політика протягом фінансового року не була пріоритетом. При цьому втручання держави в бізнес і контроль гальмують економіку.

Довідково: Американський дослідницький центр «Фонд спадщини» (The Heritage Foundation) - стратегічний дослідницький інститут США, який займається широким спектром дослідження міжнародної політики. Заснований в 1973 році. Інститутом декларується ідея побудувати статистичну модель суспільства і забезпечити доступ до неї широкій громадськості. Фонд видає ряд аналітичних досліджень, з найвідоміших - щорічний «Індекс економічної свободи», «Політичні експерти 2000», «Мандат на лідерство».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%