Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Дональд Трамп пояснив свої слова про проблеми Швеції

Понеділок, 20 лютого 2017 10:15

Президент США Дональд Трамп пояснив свою заяву про проблеми в Швеції, яка була зроблена напередодні і викликала шквал насмішок з боку його опонентів - повідомляє Бі-бі-сі.

ВВиступаючи перед своїми прихильниками у Флориді, Трамп заявив: «Необхідно стежити за безпекою в нашій країні. Ви бачите те, що відбувається в Німеччині. Ви могли бачити, що сталося минулого вечора в Швеції. Хто б міг повірити? В Швеції! Вони взяли занадто багато [мігрантів]. І тепер у них проблеми, яких не можна було раніше уявити», - сказав Трамп. Після цього він згадав теракти, скоєні ісламістами в Брюсселі, Ніцці та Парижі.

Ця заява викликала хвилю критики і насмішок в його адресу, так як багато хто сприйняв його слова, як заяву про теракти в Швеції, які нібито відбувалися напередодні.

Пізніше президент Трамп написав в «Твіттері», що говорив не про теракти, а торкнувся у своєму виступі теми мігрантів в Швеції, яка обговорювалася напередодні в документальному фільмі, що вийшов в ефір на телеканалі Fox News.

«Моя заява щодо того, що відбувається в Швеції, була заснована на передачі Fox News, в якій зачіпалася тема іммігрантів і Швеції», - написав він.

Прес-секретар Білого дому Сара Хакабі Сандерс також підкреслила, що в своєму виступі Трамп сказав про зростання злочинності в Швеції, не маючи на увазі будь-який конкретний випадок нападу.

Колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більд, коментуючи заяву президента США, припустив в «Твіттері», що Трамп «щось перед цим курив».

У програмі Fox News, на яку послався Дорнальд Трамп, йшлося про зростання числа збройних нападів і згвалтувань в Швеції після того, як починаючи з 2013 року в країну у великій кількості стали прибувати мігранти з країн Близького Сходу і Африки.

«У Швеції, після того як вони стали проводити політику відкритих дверей, різко зросла кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї і згвалтувань», - розповів каналу Fox News американський документаліст Емі Хоровіц з приводу рішення країни впустити велике число біженців в 2013 році.

Відомо, що Fox News - один з улюблених каналів кабельного телебачення Дональда Трампа, який він дивиться регулярно.

При цьому ніяких терористичних нападів в Швеції напередодні виступу Трампа не було.

Швеція і мігранти.

Згідно з офіційними даними, Швеція, населення якої налічує близько 9,5 млн осіб, прийняла у себе близько 200 тис. біженців і мігрантів. Це найбільше співвідношення до місцевих жителів, ніж в інших країнах Європи.

У 2015 році потік охочих отримати статус біженців сильно зріс: в країну прибуло понад 160 тис. осіб.

Це викликало зростання напруженості, мали місце окремі випадки нападів на мігрантів, а також демонстрації на підтримку і проти імміграції.

У минулому році потік біженців знизився після того, як Швеція ввела нові прикордонні правила, збільшивши час перевірки, а також стала матеріально заохочувати мігрантів, які готові були добровільно повернутися на батьківщину.

У 2015 році поліція посилила охорону в центрі для біженців в місті Арбога в центральній частині Швеції, після того як два біженця, які прибули з Еритреї, були арештовані у зв'язку з убивством двох чоловік в меблевому магазині IKEA.

11 серпня мати і син були на смерть заколоті ножем під час нападу в місті Вестерос, який знаходиться в 115 км від Стокгольма.

Рік тому Швецію потрясло жорстоке вбивство 22-річної Олександри Межер - співробітниці центру утримання біженців біля Гетеборга. За звинуваченням у цьому вбивстві був заарештований 15-річний біженець, який перебував у цьому центрі.

Після цього вбивства глава шведської поліції попросив додатково залучити більше 4 тисяч співробітників правоохоронних органів для боротьби з тероризмом, депортації нелегальних мігрантів і контролю за центрами утримання біженців.

Наскільки безпечно зараз в Швеції?

У Швеції в цілому рівень злочинності залишається на досить низькому рівні.

Попередні офіційні дані свідчать лише про незначне загальне зростання злочинності в 2016 році в порівнянні з попереднім роком.

Зросло число шахрайств та злочинів проти особистості (на 7%), в той час як злодійство і правопорушення, пов'язані з наркотиками, пішли на спад.

Число згвалтувань в країні насправді виросло на 13%, хоча це і нижче, ніж було зареєстровано в 2014 році. Загальна кількість зареєстрованих нападів на сексуальному грунті за рік зросла на 20%, досягнувши 10 з половиною тисяч.

У той же час експерти закликають з обережністю інтерпретувати ці цифри і розглядати їх в рамках більш широкого контексту.

Крім того, Швеція займає перше місце в Європі за кількістю джихадистів, що приєдналися до екстремістського угрупування «Ісламська держава», в перерахунку на душу населення.

З 300 бойовиків, які вирушили зі Швеції воювати в Сирію та Ірак, близько 140 повернулися додому, змусивши місцеву владу міцно задуматися над тим, як їх тепер реінтегрувати в шведське суспільство.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%