Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Акмолинській області будуються нові фабрики по переробці золота

Понеділок, 20 лютого 2017 11:15

Продуктивність кожної понад 2 мільйони тон руди на рік - повідомляє Хабар 24.

Це дозволить отримати до двох тон сплаву Доре. Обсяг інвестицій по двом фабрикам становить 63 млн доларів і на кожній планується створити по 100 нових робочих місць.

Саулі Кусаінова, Twitter @ Kussaule3:

- Від стовбура ми пройшли до забою на горизонті 790 метрів. Це нова розробка, де планують видобувати понад 2 тон золота.

Вологі з усіх боків і кам'яні стіни з білими прожилками. Цей шлях щодня проходять шахтарі-золотошукачі. Свою роботу під землею, без сонця і свіжого повітря, незважаючи ні на що, вони цінують.

Олег Хмуров, прохідник 5-го розряду:

- Якщо ти зайшов в шахту, як кажуть старі люди, які тут працювали, значить, це твоє. Це покликання бути шахтарем. Не кожному, звичайно, дано. Але якщо 22 роки відпрацював, значить це моє життя, моя робота. Мені подобається. Мені приємно, що я віддаю свою працю заради нашої держави.

Щоб дістатися до дорогоцінної жили, шахтарі проходять нелегкі метри. Надра неохоче діляться багатством. Доводиться підривати породу, вантажити, відправляти наверх, на фабрику. На 2 шахтах Бестобе, Західної і Центральної, за процес відповідають майже 1,5 тисячі шахтарів. В основному це місцеві жителі. Серед них 25-річний машиніст Жанат Казієв.

Жанат Казієв, машиніст електровоза:

- Робота мені самому подобається. Зарплата влаштовує. Робота важка. Але справляємося. Працюють тут багато місцевих людей, і у мене багато планів. Вирости, стати начальником.

Свіжа порода зсипається в рудоспуск. Звідти золотовмісний концентрат почне шлях по 2 чотирьохпудовим скіповим підйомам на збагачувальну фабрику.

Казбек Садуакасов, головний інженер рудника Бестобе:

- Запуск цього скіпового комплексу дозволяє збільшити продуктивність видачі гірської маси в обсязі 550 тис. тон в рік. У 2017 році по філії рудник Бестобе планується видача підземної видачі гірської маси в обсязі 280 тис. тон.

Адільхан Калієв, директор рудника Бестобе:

- Середнім вмістом золота 4,85 грамів на тону. Готову продукцію ми повинні отримати 1430 кг. У цьому році планується запуск нової збагачувальної фабрики по переробці ТМО, мінеральні утворення, тобто хвости фабрики, загальна вартість проекту 30 млн доларів або 10 млрд тенге. Повинні отримати 5670 кг золота.

Запуск фабрики позитивно позначиться на соціальному житті шахтарського селища, де живуть 6 тисяч осіб. Відкриються і нові робочі місця. В цілому золотодобувне підприємство планує інвестувати в розвиток виробництва близько 66 млрд тенге.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%