Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп скасував право вибору трансгендерами туалетів у школах

Четвер, 23 лютого 2017 09:45

Адміністрація президента США Дональда Трампа оголосила про перегляд правил відвідування трансгендерами громадських туалетів, які були прийняті за попереднього президента країни Барака Обами, повідомляє Бі-бі-сі.

Згідно із запровадженими Обамою правилами державні школи повинні дозволяти школярам-трансгендерам відвідувати туалети відповідно зі статтю, з якою вони ідентифікують себе самі. Ці нововведення розглядалися як одне з найважливіших досягнень президентства Барка Обами.

У середу міністерства юстиції і освіти США оголосили спільну заяву, в якій йдеться про те, що вони прийняли рішення відкликати та скасувати попередні правила.

Як заявляв раніше прес-секретар Білого дому Шон Спайсер, Трамп вважає, що цим питанням не повинен займатися федеральний уряд і його слід залишити на розсуд влади штатів.

Адміністрація Барака Обами розробила правила про відвідування туалетів трансгендерами в травні минулого року. Лоретта Лінч, яка тоді перебувала на посаді генерального прокурора США, пояснила, що вони мають захистити підлітків від дискримінації з боку однолітків.

Це рішення спричинило гарячі дебати між захисниками традиційних цінностей і прихильниками соціального прогресу, що не вщухали протягом усього минулого року, і призвело до поділу в суспільстві.

Критики рішення стверджували, що, приймаючи його, федеральний уряд перевищив свої повноваження, і що воно ставить під загрозу приватність і безпеку учнів.

«Наша боротьба проти директиви про туалети була спрямована проти спроби колишнього президента Барака Обами, минаючи конгрес, переписати закон, щоб використати його для своїх політичних завдань з радикальних соціальних змін», - сказав генеральний прокурор Техасу Кен Пакстон.

Юридично школи не зобов'язані були дотримуватися цих правил. Однак адміністрація Обами загрожувала позбавленням держфінансування і судовими позовами на адресу тих навчальних закладів, які відмовляться дотримуватися нових рішень.

Зміни, внесені адміністрацією президента Трампа, поки що ніяк не позначаться на школах, оскільки директива Обами була тимчасово заблокована суддею в Техасі в серпні.

Розпорядження Обами намагалося оскаржити керівництво 13 штатів. У Північній Кароліні був прийнятий закон, що зобов'язує школярів ходити до вбиральні згідно зі статтю, що зазначена у свідоцтві про народження. Схожий закон обговорюється і в Техасі.

Прихильники заборони на відвідування трансгендерами туалетів за власним вибором пояснюють, що вони захищають сімейні цінності і громадську безпеку. До нинішнього рішення Трампа вони поставилися прихильно, зазначивши, що воно оберігає право школярів на приватне життя.

«Наших дочки не зобов’язані ділити приватні, інтимні приміщення з однокласниками чоловічої статі, навіть якщо ці молоді люди і відчувають труднощі в цій сфері, - говорить Вікі Вілсон, член організації «Учні та батьки за приватність». - Це порушує їх право на приватне життя і їх гідність».

Водночас активісти, що борються за права ЛГБТ, розцінили прийняте рішення як крок назад у справі захисту прав транссексуалів.

«Позбавляючи їх цього захисту, трамповська адміністрація ставить під загрозу безпеку і спокій деяких з числа наших найбільш беззахисних дітей», - заявила голова Американської федерації вчителів Ранді Вейнгартен.

Під час виборчої кампанії Дональд Трамп дещо змінив свою думку з цього питання. Спочатку він говорив, що учні можуть відвідувати туалет за власним вибором, але потім змінив думку на протилежну після того, як його розкритикували багато республіканців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%