Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Підготовка до виборів у Франції. Знову російський слід?

П'ятниця, 03 березня 2017 11:50

У кожного кандидата у французькі президенти свій скандал - пише Корреспондент.net.

Вибори президента у Франції проходять зі скандалами навколо всіх трьох головних кандидатів.

Незалежний лівоцентрист Еммануель Макрон, правоцентрист Франсуа Фійон і націоналіст Марін Ле Пен - зіткнулися зі звинуваченнями у фінансових махінаціях, зв'язках з Кремлем і гомосексуальності.

До того ж, Париж звинувачує російську владу в організації хакерських атак на сайт і електронний ящик Макрона.

У МЗС Франції підкреслили, що Росія віддає перевагу кандидатам Марін Ле Пен або Франсуа Фійону, а не проєвропейському кандидату, яким є Макрон.

При цьому у відомстві зазначили, що не дозволять Москві вплинути на вибори президента Франції.

Тим часом, експерти кажуть, що французи в цілому схильні не довіряти своїм політикам. Більшість громадян Франції вважає, що політична еліта загрузла в корупції.

До виборів залишається менше двох місяців і Корреспондент.net вирішив розібратися, в чому звинувачують кандидатів у президенти Франції.

Найбільше дістається Франсуа Фійону. Процес навколо правоцентриста, який він сам називає «політичним вбивством», отримав свою назву - Пенелопагейт, за аналогією зі знаменитим Вотергейтом, який коштував кар'єри президенту США Річарду Ніксону.

Скандал навколо Фійона вибухнув після публікації в сатиричному виданні Canard enchaine, в якій стверджувалося, що його дружина Пенелопа вісім років отримувала зарплату як помічник парламентарія.

При цьому газета робила застереження, що наймання членів сім'ї на посади в парламенті не суперечить закону Франції тільки в тому випадку, коли це працевлаштування не фіктивне.

В цілому Пенелопу Фійон звинувачують в отриманні 900 тисяч євро по фіктивному працевлаштуванню.

Перевірка щодо подружжя Фійона була ініційована 25 січня. Сам Фійон заперечує повідомлення ЗМІ, вказавши, що його дружина працювала з ним завжди - з перших виборів в 1981 році.

Крім того, за даними Le Canard enchaîné, кандидат в президенти влаштував двох своїх дітей помічниками в парламент, коли сам був сенатором від Сарта з 2005 по 2007 рік. Його дочка Марі отримала в цілому 57 тисяч євро, а його син Шарль - 26,6 тисяч євро.

Фійон каже, що платив гроші «за певну роботу двом своїм дітям-адвокатам за їх навички», коли сам був сенатором. Сьогодні вони дійсно є адвокатами, але в період, коли їх батько засідав в Сенаті, ще не мали на руках дипломів.

Тим часом кандидат у президенти в терміновому порядку переорганізовує свою команду, яка працює над передвиборчою кампанією.

Фійон також звернувся до французів з відкритим листом, в якому заявив, що чудово розуміє їхні настрої, і вибачається за те, що раніше не припинив співпрацю зі своєю дружиною, але при цьому повторив в черговий раз, що діяв в рамках закону.

Газета Le Monde звертає увагу не тільки на вибачення, які Фійон висловив французам, але і на інший жест політика: завчасне оприлюднення на своєму сайті декларації про доходи та майно.

Пенелопагейт сильно нашкодив іміджу Фійона. Його рейтинг значно зменшився і тепер 65 відсотків французів, судячи з останнім опитуванням, хочуть виходу Фійона з президентської гонки.

Його вступ в президентську гонку супроводжувалося «російською картою». Ще під час першого туру французькі ЗМІ рясніли заголовками про дружбу Фійона з російським лідером Володимиром Путіним.

Відносини Путіна і Фійона почалися, коли вони обидва були прем'єрами у своїх країнах. Їх зустрічі не обмежувалися лише робочими буднями, тому проросійська лінія Фійона, наприклад, критика санкцій, має більш глибоке коріння ніж популістські заяви Марін Ле Пен.

Варто відзначити, що після перемоги в першому турі Путін засипав комплементами «надзвичайного професіонала» Фійона і розповів про «дуже добрі особисті відносини» з ним.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%