Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Міністерстві охорони здоров'я РК розповіли про боротьбу з високими цінами на медикаменти

П'ятниця, 03 березня 2017 13:45

Регулювання цін на лікарські засоби планується шляхом відкриття єдиної аптеки і знаходження консенсусу між бізнес середовищем і державою, повідомляє Sputnik.

«На сьогоднішній день відсутня компетенція у міністерства охорони здоров'я на регулювання цін на всі лікарські засоби. У зв'язку з цим в роздрібній мережі вони підвищені в 3-4 рази. Щоб законодавчо закріпити норму по держрегулюванню цін на лікарські засоби, необхідно внести зміни в кодекс «Про здоров'я» і в підприємницький кодекс. І враховуючи, що державне врегулювання на ліки торкнеться інтересів підприємництва, необхідно обговорення на майданчику нацпалати підприємців за участю асоціацій, представників бізнес-спільноти», - повідомила виконуюча обов'язки голови комітету фармації Лариса Пак на колегії міністерства в Астані.

Для впровадження держрегулювання цін, за її словами, необхідно внести автоматизовану систему виписки рецептів, автоматизувати систему ціноутворення, і ввести держреєстр цін. Також досягнення цієї мети вбачається в зобов‘язанні аптек на видному місці розміщувати всю необхідну інформацію.

«Створити єдиний сайт ліків, на якому розміщувати інформацію для споживачів, в тому числі і про ціни з можливістю переходу на спеціальні сайти», - додала Пак.

За її словами, якщо на 1 січня 2016 року у країні було зареєстровано 7 700 торгових найменувань лікарських засобів, з них на державне регулювання підпадало лише 4 083 торгових найменувань. Відповідно, цей блок і викликав невдоволення з боку громадськості.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%