Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінніханов визнав помилкою спробу влади врятувати «Татфондбанк»

Вівторок, 07 березня 2017 09:45

Глава Татарстану Рустам Мінніханов висловився про проблеми «Татфондбанка», у якого Банк Росії відкликав ліцензію 3 березня. Він визнав помилки влади республіки - повідомляє Бі-бі-сі.

«Найбільша помилка була в тому, що ми намагалися допомогти з фінансовою стійкістю банку, - сказав він. - У 2014 році, коли рубль знецінювався, положення безлічі банків погіршувалося. Тоді було звернення [голови правління банку] Роберта Мусіна підтримати банк, тому там опинився [прем'єр-міністр республіки] Халіков - він увійшов до складу ради директорів банку і були зроблені кроки щодо поліпшення фінансової стійкості. Якби ми тоді цих дій не зробили, критикували б нас поменше».

Республіка Татарстан, міністерство земельних і майнових відносин Татарстану, підконтрольний владі Татарстану АТ «Татспіртпром» і «Нова нафтохімія» Роберта Мусіна, колишнього міністра фінансів республіки, є великими акціонерами «Татфондбанка».

Сам Роберт Мусін знаходиться під арештом, в його відношенні порушено кримінальну справу про шахрайство в особливо великому розмірі.

Тимчасова адміністрація в «Татфондбанка» була введена в грудні минулого року. З тих пір клієнти банку сподівалися на санацію. В кінці лютого прес-служба Мінніханова повідомила, що група компаній ТАІФ готова брати участь в санації банку, але ЦБ не дозволив їм виступити санатором. «В один момент ми знайшли консорціум, - група компаній «ТАІФ» і «Новий потік», вони були готові увійти з капіталом. Ми цю пропозицію представили Центральному банку, на жаль, параметри не підійшли. Коли надходить пропозиція про санацію, ЦБ вивчає фінансову схему - вона стійка чи ні, - розповів глава республіки. - Крім 25 млрд рублів, вони зажадали ще понад 40 млрд, це дуже велика цифра», - пояснив Мінніханов.

До введення тимчасової адміністрації діра в банку оцінювалася в 43 млрд рублів. К1 лютого тимчасова адміністрація зробила переоцінку активів і з'ясувала, що діра насправді набагато більше - на 96,7 млрд рублів. «Наші незалежні експерти, ті банки, які там попрацювали і робили due diligence, дали цифру - близько 120 млрд рублів», - додав заступник голови ЦБ Дмитро Тулін.

Митинг вкладчиков "Татфондбанка" и "Интехбанка" у здания группы компаний "ТАИФ" 4 марта

Клієнти «Татфондбанка», які вимагають повернення своїх грошей, 4 березня вирушили до кабінету міністрів Татарстану, щоб вручити ультиматум керівництву республіки. Після невеликої бійки - люди тримали двері і не давали охороні її закрити - до протестувальників вийшов прем'єр-міністр Татарстану Ільдар Халіков.

У будівлю увійшли чотири людини, які оголосили прем'єру свої вимоги - опротестувати рішення ЦБ про відкликання ліцензій у татарстанських банків і відшкодувати їх клієнтам всі втрати. В іншому випадку учасники протесту обіцяють вимагати відставки керівництва республіки. Халіков пообіцяв передати вимоги президенту Татарстану Рустама Мінніханова. Влада обіцяла відповісти на ультиматум 6 березня.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%