Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Самі винні: росіянам не повертають украдені з карт гроші

Середа, 29 березня 2017 09:45

Громадянам, які звернулися до суду, щоб повернути викрадені з банківських карт кошти, не варто розраховувати на успіх - найчастіше, вони програють такі справи. Про це говорить дослідження юридичної компанії RTM Group, яка спеціалізується на інформаційній безпеці, пише РІА Новини. За минулий рік суди розглянули 194 подібних випадки. У 81% з них переможцями виявилися банки.

За даними дослідження, громадяни найчастіше судилися з ПАТ «Сбербанк России» - проти нього було порушено 140 справ. Втім, майже всі вони були вирішені не на користь громадян - причому, як стверджує дослідження, на цілком законних підставах. Тим часом в прес-службі Ощадбанку пояснили, що така статистика «свідчить про те, що продукти банку відповідають чинному законодавству».

Спроба мирного врегулювання.

В основному жертвами розкрадань стають користувачі інтернет-банків і мобільних додатків, розповідає експерт RTM Group Євген Царьов. Про такі випадки не з чуток знає адвокат, керівник банківської практики КА «Юков і партнери» Аліна Топорніна. Раніше до неї зверталися кілька клієнтів, які зіткнулися зі списаннями коштів з банківських карт без їх участі. Однак питання було врегульовано ще на досудовій стадії: банк повернув кошти. За словами Топорніної, «якщо банк упевнений, що власник карти на 100% не причетний до зникнення коштів, то він не доводить справу до суду і вважає проблему промахом в питанні своєї безпеки».

З'ясування відносин з банком в таких випадках рідко переходить в суд - великі банки по можливості намагаються врегулювати питання мирним шляхом, щоб не псувати репутацію, впевнена Топорніна. Однак виходить це далеко не завжди.

Відмова банків повертати вкрадені кошти - одна з найпоширеніших тем на форумі сайту Banki.ru. Так, наприклад, з карти клієнтки Сбербанку Ірини А. пропало понад 60 тисяч рублів.

За допомогою інтернет-банку гроші переводилися на її телефон, а потім йшли в невідомому напрямку. При цьому ніяких СМС про списання коштів вона не отримувала.

Коли Ірина виявила втрату, то заблокувала карту і звернулася із заявою в банк. Втім, в поверненні коштів їй було відмовлено: проаналізувавши всю інформацію, банк відзначив, що списання коштів відбувалося з особистого рахунку клієнтки на її контактний номер телефону, тому скасувати цю операцію неможливо.

Судитися невигідно.

Однак оскаржувати рішення банку в суді ще складніше, і на це відважуються далеко не всі громадяни, розповідає Царьов. «Це довго, дорого і практика у цих справах дуже негативна - майже завжди виграють банки», - зазначає він. Так, наприклад, один з клієнтів його компанії втратив близько 100 мільйонів рублів (мова йде про юридичну компанію), йому вже довелося сплатити шість експертиз вартістю від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян кожна, а також роботу адвокатів.

«Навіть при таких великих розкраданнях процес виходить настільки дорогим, що іноді втрачає сенс, а вже щодо більш дрібних крадіжок сенсу зовсім немає», - зазначає він.

Крім того, навіть якщо справа переходить в суд, громадянам практично неможливо довести свою непричетність до зникнення коштів, продовжує він. По-перше, більшість крадіжок відбувається методом соціальної інженерії, коли зловмисники тим чи іншим способом дізнаються у клієнтів банку коди доступу або паролі, розповідає член наглядової ради банку «Воронеж» Роман Прохоров. В цьому випадку відсудити у банку нічого не вдасться - за документами, всі операції проходять від імені клієнта.

По-друге, ще на стадії укладання договору банки намагаються убезпечити себе. «Майже всі вони укладають стандартний договір з клієнтами, в яких всі ризики використання дистанційного банківського обслуговування (інтернет-банк, мобільний додаток та інше. - прим. ред.) Покладаються на клієнта», - пояснює Євген Царьов. Таким чином, банк не несе відповідальності за вчинення шахрайських платежів з використанням ДБО. Тому, за словами Царьова, при розгляді справи суд посилається на підписаний клієнтом договір і виносить рішення на користь банків.

Що робити?

«Перше, що необхідно зробити, при крадіжці коштів з рахунку - це заблокувати його і карту, а потім відразу почати збирати докази своєї невинності», - розповідає фінансовий директор юридичної компанії BMS Law Firm Юрій Степанов. За його словами, в якості таких доказів підійдуть і показання свідків, і будь-які документальні підтвердження того, що людина в момент переведення або зняття грошових коштів перебував у певному місці.

Крім того, продовжує він, необхідно запросити роздруківку телефонних переговорів, яка підтвердить час приходу СМС про зняття грошей і дзвінок в банк з вимогою блокування рахунку.

«Докази можуть бути самими різними в залежності від обставин, але чим їх буде більше, тим більш імовірно, що суд прийме сторону клієнта», - говорить Степанов.

Втім, основні правила безпеки щодо банківських карт досить прості, нагадує Юрій Степанов. «Мають бути дотримані в таємниці свої реквізити і код, ніде їх не записувати, а також здійснювати покупки тільки в перевірених магазинах», - підкреслює він.

Про обережність відносно банківських карт раніше вже нагадував Центробанк. За його даними, останнім часом в Росії з'явився новий вид шахрайства: почастішали випадки, коли невідомі особи звертаються до клієнтів банків з пропозиціями викупити їх банківську картку. Після того як в розпорядженні таких людей виявляється банківська карта, вони використовують її для здійснення нелегальних операцій - в тому числі для крадіжки коштів з чужих інтернет-банків або електронних гаманців.

У ЦБ також відзначали почастішання випадків СМС-шахрайства, коли громадянинові може прийти повідомлення про те, що на його карті заблокована певна сума і для її розблокування необхідно зателефонувати за вказаним номером телефону. В ході цієї розмови шахраї намагаються вивідати номер рахунку громадянина, кодове слово та інші дані, за допомогою яких вони отримають доступ до грошей. У разі якщо шахраї дізнаються ці дані і скористаються ними для крадіжки коштів, повернути викрадені гроші буде практично неможливо, нагадує Роман Прохоров.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%