Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сільське господарство в чотирьох областях Казахстану назвали найбільш корумпованим

Середа, 05 квітня 2017 12:15

Тільки за I квартал 2017 року порушено 28 кримінальних справ по корупції в сфері сільського господарства.

Де в Казахстані найчастіше беруть хабарі в сільському господарстві, розповіли в ході наради з підбиття підсумків у сфері сільського господарства в НПП «Атамекен», пише informБЮРО.

Заступник Агентства по держслужбі і протидії корупції Алік Шпекбаєв зазначив, що в цьогорічному посланні Президент Казахстану назвав аграрний сектор драйвером економіки, який потрібно розвивати. Він підкреслив, що для досягнення поставленого завдання щорічно збільшується обсяг фінансових коштів, що виділяються на підтримку сільського господарства.

Шпекбаєв зазначив, що за останні п'ять років в три рази збільшені субсидії в сільському господарстві - з 89 до 257 млн ​​тенге.

«Цілком закономірно, що збільшення обсягу держфінансування викликає необхідність ретельного аналізу корупційних ризиків. За підсумками 2016 року засуджено 30 посадових осіб, які здійснювали держрегулювання сільського господарства, понад 380 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності», - повідомив він.

За словами Аліка Шпекбаєва, особливого поширення набули в сфері сільського господарства хабарництво, розкрадання, зловживання посадовими повноваженнями.

«За підсумками 2016 року в сфері сільського господарства найбільш корумпованими є Південно-Казахстанська, Східно-Казахстанська, Жамбилська і Алматинська області. За результатами першого кварталу поточного року в сфері сільського господарства порушено 28 кримінальних справ, в минулому році було 24. Ми все-таки спостерігаємо незначне збільшення фактів реєстрації корупційних проявів в системі Міністерства сільського господарства», - уточнив заступник голови АГДС.

Заступник голови правління НВП «Атамекен» Рустам Журсунов нагадав, що аграрний сектор на сьогоднішній день в Казахстані вважається найбільш корумпованою сферою. Він навів кілька прикладів фактів розкрадання в минулому році. За його словами, в Жамбилській області чиновник роздавав бюджетні субсидії своїм родичам. Керівник відділу сільського господарства акімату Шуйського району Самат Сейдахметов за два роки понад 80% держсубсидій роздав своїй дружині, невісткам і братам.

«За період з 2014-2016 роки селянським господарствам, що належить найближчим родичам, комісією були виділені субсидії на ПММ в розмірі 159 млн 910 тисяч тенге, що становить 83% від загальної кількості розподілених субсидій», - уточнив Журсунов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%