Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Російські вчені створили вічні «антикарієсні» нанопломби

Середа, 05 квітня 2017 11:45

Вчені з НДТУ «МІСС» і ряду інших російських дослідницьких центрів створили особливий наноматеріал, додавання якого в пломбу запобігає розвитку карієсу і «вічно» захищає зуб від мікробів, повідомляє прес-служба ВНЗ.

«Ця розробка є, по суті, технологічною революцією в стоматології. Антибактеріальна добавка може використовуватися не тільки в складі пломби, але і в інших стоматологічних матеріалах, продовжуючи термін служби імплантатів. У нашій клініці препарат успішно застосовується з вересня 2016 року», - розповідає Яків Карасенко, головний лікар клініки «Росдент» і учасник проекту, пише РІА Новини.

Карасенко і ряд російських вчених під керівництвом Георгія Фролова, доцента НДТУ «МІСС», вивчали властивості дуже невеликих наночастинок, що складаються з оксидів титану, заліза, цинку і ряду інших металів. Досліди, проведені вітчизняними хіміками і медиками, показали, що ці наночастинки можуть вбивати бактерій навіть при дуже невеликих концентраціях, діючи на них подібно до антибіотиків або ферментів, які організм використовує для знищення мікробів.

Додавання цих наночастинок в пломби та інші стоматологічні матеріали, як розповідає Фролов, дозволяє вирішити одну з головних проблем, з якою стикаються всі відвідувачі стоматологічних кабінетів - випадання пломб і появу карієсу в тій точці, де пломба стикається з тканиною зуба.

Як пояснюють вчені, навіть при дотриманні всіх технологічних процедур на кордоні пломби з часом утворюється мікрозазор, де активно розмножуються мікроорганізми. Крім того, тканини зуба і матеріал пломби по-різному відштовхують воду, що також створює проблеми при її установці і при подальшому «житті» вже в складі зуба.

Додавання в пломбу наночастинок постійно захищає її краї від мікробів, дозволяє вирішити цю проблему фактично назавжди, так як наночастинки не руйнуються при знищенні ними мікробів.

Ці наночастинки, як розповідає Фролов, вже використовуються на практиці не тільки в клініці «Росдент», а й в Кіровській державній медичній академії. Пломби на базі цих наночастинок вже були схвалені Росздравнадзором і комерційні компанії вже застосовують їх у своїй роботі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%