Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ВВС США хочуть скористатися послугами SpaceX для економії на запусках супутників

П'ятниця, 07 квітня 2017 09:45

ВВС США готові в цілях економії вдатися до послуг приватної компанії SpaceX для запуску військових супутників за допомогою ракет-носіїв Falcon 9 з багаторазовими першими ступенями, заявив глава космічного командування ВПС США генерал-лейтенант Джон Реймонд на міжнародному космічному форумі в американському місті Колорадо-Спрінгс.

«Не маю нічого проти, якщо нам потрібно буде літати на багаторазових розгінних блоках. Вони (SpaceX - ред.) довели, що можуть це робити. Це дозволить нам знизити витрати», - цитує Реймонда агентство Рейтер, пише РІА Новини.

Раніше компанія здійснила успішний запуск ракети Falcon 9, перший ступінь якої вже здійснювала політ в 2016 році. Після відділення перша ступінь зробила успішну посадку на Землю. Власник компанії Ілон Маск назвав успіх доказом того, що багаторазове використання ракети-носія можливе і порівняв це з революцією в космічних польотах.

SpaceX, яка виконує вантажні польоти до МКС за контрактом з НАСА, а також здійснює комерційні запуски супутників, відпрацьовує технологію багаторазового використання ракети-носія, здійснюючи посадки першого ступеня.

У компанії впевнені, що багаторазовість зробить космічні польоти більш дешевими, хоча точної оцінки цього немає. Раніше власник Маск заявляв, що повторне використання першого ступеня дозволить заощадити близько 30% вартості запуску.

Однак в жовтні минулого року президент компанії SpaceX Гвін Шотуелл зізналася, що економія була переоцінена і в реальності «знижка» за повторне використання першого ступеня на початковому етапі складе близько 10%. За її словами, така «знижка» є логічним зниженням вартості за рахунок економії, можливої ​​при повторному використанні першого ступеня. Президент компанії не виключила, що в майбутньому вартість повторно використовуваних ракет-носіїв може подешевшати.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%