Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан різко поліпшив позиції в рейтингу конкурентоспроможних економік IMD

Четвер, 01 червня 2017 11:45

Казахстан посів 32 сходинку в рейтингу найбільш конкурентоспроможних економік за версією швейцарської бізнес-школи IMD, піднявшись на 15 позицій, передає МІА «Казінформ» з посиланням на РБК.

Автори рейтингу оцінюють конкурентоспроможність по 20 параметрам, розділеним на чотири категорії (індексу): показники економіки, ефективність уряду, ефективність бізнесу та інфраструктура. Самі параметри, в свою чергу, складаються з 323 різноманітних змінних - від внеску у світовий ВВП, цін на бензин і рівня податкових ставок до вартості капіталу, прозорості державної політики та відкритості національної культури для іноземних ідей.

Казахстан різко поліпшив свої позиції, піднявшись з 47-го місця на 32-е. Найбільший прогрес за минулий рік країна продемонструвала по параметру «державні фінанси», перескочивши з 51-го місця відразу на 4-е; показник «внутрішня економіка» піднявся з 51-го місця на 40-е. Країна також істотно піднялася по всіх позиціях в категорії «ефективність бізнесу».

Першу сходинку в рейтингу другий рік поспіль зайняв Гонконг. На другому і третьому місцях - Швейцарія і Сінгапур. США опустилися з третього рядка на четверту - найгірший результат країни за останні п'ять років. Замикають п'ятірку найбільш конкурентоспроможних економік Нідерланди, які піднялися на п'яте місце з восьмого. Росія - на 46 місці.

Одночасно із загальним рейтингом конкурентоспроможності IMD представила свій новий індекс-рейтинг цифрової конкурентоспроможності, що відображає оцінку можливостей і готовності країн адаптуватися до розвитку цифрових технологій, вивчати їх і використовувати по максимуму. У новому цифровому індексі Росія зайняла 42-е місце, Україна - 60-е, а Казахстан - 38-е. Індекс базується на 50 критеріях, які в кінцевому рахунку зводяться до трьох ключових факторів - знання, технологічне середовище і відкритість майбутньому.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%