Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Астана і Пекін домовилися про постачання казахстанського газу в Китай

Середа, 07 червня 2017 13:15

Астана і Пекін домовилися про постачання казахстанського газу в Китай в обсязі до п'яти мільярдів кубометрів в 2017-2018 роках, повідомила в середу прес-служба акціонерного товариства «КазТрансГаз», передає Sputnik Казахстан.

За інформацією прес-служби, в Астані відбулася зустріч керівників нацкомпанії «КазМунайГаз» і китайської CNPC, в ході якої обговорено питання взаємодії головних нафтогазових компаній двох країн у сфері експорту казахстанського газу.

«Сторони обговорили можливості поставок природного газу з Казахстану в Китай в період 2017-2018 років, а також погодилися підписати договір купівлі-продажу казахстанського газу на експорт в обсязі до 5 мільярдів кубометрів», - йдеться в повідомленні.

Глави нафтогазових компаній двох країн підписали меморандум про взаєморозуміння, який визначає обсяги поставок, ціну і якість продукції, а також місце прийому газу китайською стороною - прикордонний пункт «Хоргос».

«Диверсифікація транзитних та експортних маршрутів транспортування казахстанського газу, а також збільшення обсягів експорту блакитного палива - це важливі стратегічні завдання ... Домовленостям про постачання казахстанського газу в КНР передувала складна робота зі створення експортоорієнтованої системи транспортування: завершення будівництва газопроводу «Бейнеу-Бозой-Шимкент», введення в експлуатацію третьої нитки магістрального газопроводу «Казахстан-Китай» і будівництво високотехнологічних газокомпресорних станцій «Бозой» , «Караозек» і дотискній компресорної станції «Акиртобе», - цитує прес-служба голови ради директорів АТ «КазТрансГаз» Кайрата Шаріпбаєва.

Китай раніше заявляв, що для поліпшення екології планує до 2020 року скоротити використання вугілля з 64 до 58%. Замість вугілля буде збільшена частка газу з 5,9 до 10%, а також відновлюваної енергетики - з 12 до 15%. До 2020 року споживання газу в Китаї виросте майже в два рази - до 346,8 мільярда кубометрів. Власний видобуток газу збільшиться з 134,6 мільярда до 220 мільярдів кубометрів на рік. Таким чином, частка імпортованого газу в Китай може скласти 127 мільярдів кубометрів.

За даними British Petroleum, до 2020 року Китай зможе отримувати з Центральної Азії близько 65 мільярдів кубометрів газу.

Найбільшим постачальником газу до Піднебесної зараз є Туркменістан. Друге місце за обсягом імпорту і ціною газу для Китаю займає Австралія.

Нарощує поставки газу в Китай і Росія. Правда, обсяги невеликі. У 2016 році обсяги були близько 360 мільйонів кубометрів, але більше Росія поставити поки не може. Чи не побудований газопровід «Сила Сибіру», і газ подається в Китай з єдиного в країні СПГ-проекту - «Сахалін-2».

Як заявив в кулуарах недавнього економічного форуму в Санкт-Петербурзі міністр енергетики Росії Олександр Новак, переговори по комерційному контракту по західному маршруту поставок газу в КНР не закінчені, РФ сподівається, що скоро увійдуть в завершальну фазу. В даний час «Газпром» реалізує проект з будівництва газопроводу «Сила Сибіру», який забезпечить поставку 38 мільярдів кубометрів на рік в Китай за східним маршрутом. У 2014 році «Газпром» і CNPC підписали договір купівлі-продажу газу за східним маршрутом. Договір укладено строком на 30 років і передбачає поставку російського газу в КНР в обсязі 38 мільярдів кубометрів на рік. Східний маршрут передбачає поставку в Китай газу Якутського і Іркутського центрів газовидобутку по магістральному газопроводу «Сила Сибіру».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%