Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Суд Лондона виніс рішення на користь Казахстану у справі молдавського бізнесмена

Середа, 07 червня 2017 13:45

Міністр юстиції РК Марат Бекетаєв прокоментував рішення Англійського суду, який прийняв сторону Казахстану за позовом молдавського бізнесмена Анатола Статі на суму 500 млн доларів. Він висловив упевненість, що в результаті РК виграє цю справу, повідомляє informБЮРО.

«Головне питання: чи треба Казахстану платити ці 500 мільйонів доларів? Платити не треба. Оскарження дало нам час знайти додаткові докази і зміцнити наші позиції в плані документів і фактів. Через: Нью-Йоркський суд нам вдалося витребувати документи і матеріали у партнерів, нам ці документи надали. Так само ми через Генеральну прокуратуру змогли витребувати документи у латвійського банку. На жаль, це зайняло якийсь час, і ми не встигли їх надати в Стокгольм, а коли ми надали документи, Стокгольмський суд нас не підтримав», - пояснив ситуацію журналістам Марат Бекетаєв в кулуарах Парламенту.

Він зазначив, що Анатол Статі звертався з позовом до Казахстану в міжнародні суди в Лондоні і Вашингтоні, які підтримали бізнесмена, але Англійський суд прийняв сторону Казахстану в цій справі.

«У США процес призупинено. Коли він буде відновлений, ми будемо надавати ті ж самі докази, і будемо наполягати на тому, щоб суд розглянув питання по суті - про шахрайство. Суддя підтвердив, що є всі підстави припускати, що базові докази існують, і їх треба розглядати. Це дає нам надію», - сказав він.

За його словами, подальші судові позови можуть зайняти півтора-два роки.

«Найголовніше те, що ніхто не буде вимагати від Казахстану виплати цих грошей. Ми впевнені, що зможемо довести свою правоту в подальшому», - вважає міністр.

Марат Бекетаєв також зазначив, що збір доказів у цій справі триває.

«Ми працюємо з Генеральною прокуратурою, нам вдалося зібрати частину документів, що підтверджують злочинну діяльність. Але процес буде продовжено, будемо направляти запити в інші країни», - резюмував він.

У грудні 2013 року основне арбітражне рішення було винесено на користь громадянина Молдови Анатола Статі про виплату більш 500 млн доларів Казахстаном. Статі вдалося довести в суді, що Казахстан порушував Договір до Енергетичної хартії стосовно молдавських інвестицій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%