Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ дізналися про плани Мінфіну РФ підвищити ПВКК для «Газпрому»

Вівторок, 13 червня 2017 10:15

Мінфін пропонує частково компенсувати недоотримані дивіденди «Газпрому» за рахунок підвищення для монополії податку на видобуток корисних копалин (ПВКК), це збільшить доходи бюджету приблизно на 30 мільярдів рублів до кінця року, пише «Коммерсант» з посиланням на джерела.

Мінфін підготував поправки до Податкового кодексу, які збільшать платіж "Газпрому" за ПВКК на газ в четвертому кварталі. Це запропоновано зробити за рахунок збільшення коефіцієнта по формулі розрахунку податку з 1,7969 до 2,2738 в жовтні-грудні. Газета зазначає, що для монополії ставка вища, ніж для незалежних виробників газу.

Такі запобіжні джерела видання пояснюють тим, що "Газпром" схвалив нижчі дивіденди за 2016 рік, ніж очікувалося. У міністерстві і газовому концерні відмовилися від коментарів.

При цьому наголошується, що підвищення ПВКК не компенсує недобір дивідендів. Мінфін заклав до бюджету цього року дивіденди "Газпрому" в розмірі 18,86 рублів на акцію, або 446 мільярдів рублів, але монополія виплатить тільки 190 мільярдів рублів (20% від чистого прибутку за 2016 рік за МСФЗ).

До такого рішення уряд прийшов після публічної рекомендації президента Володимира Путіна, який в травні заявив, що "паперовий" прибуток "Газпрому", викликаний курсовими різницями, для розрахунку дивідендів використовувати не варто. Міністр фінансів Антон Силуанов вказував тоді, що при такому підході не треба було враховувати і "паперовий" збиток "Газпрому" в 2015 році, викликаний тими ж причинами. У кулуарах ПМЕФ Силуанов говорив, що Мінфін продовжить наполягати на тому, щоб держкомпанії віддавали 50% чистого прибутку на дивіденди, "незважаючи на окремі рішення в нинішньому році по" Газпрому "," Роснафти ".

Запропоновані Мінфіном поправки (включають також акцизи на 2018 рік і продовження поточних параметрів формул ПВКК на газ і нафту на 2020 рік) поки перебувають на ранній стадії обговорення і ще не розглядалися в уряді, повідомляє газета. При цьому, якщо Мінфін хоче вилучити у "Газпрому" додаткові кошти в нинішньому році, йому потрібно добитися прийняття поправок до Податкового кодексу до кінця серпня. Це буде непросто, враховуючи літні канікули в Держдумі, які триватимуть майже весь серпень. Якщо ж відомству вдасться вчасно провести поправки, це дасть йому дієвий інструмент тиску на "Газпром" в питанні дивідендів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%