Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці надають перевагу позикам за допомогою кредитних карт

Вівторок, 13 червня 2017 10:45

Час дорогих, громіздких і обтяжливих споживчих кредитів, схоже, йде безповоротно. Їм на зміну приходить набагато більш зручний і вигідний інструмент - кредитні картки. Ще десять років тому, на хвилі загальної кредитної ейфорії, можна було набрати позик на різні цілі - на весілля, ювілей, поїздку до моря або нову техніку. Зараз навчені гірким досвідом казахстанці, нарешті, вчаться рахувати і планувати свої доходи і витрати, пише nur.kz.

«У порівнянні зі звичайними споживчими позиками з великими сумами, строками і ставками, ліміт по кредитній карті накладає відчутно менше боргове навантаження на позичальника. Це більш зручний інструмент для повсякденного життя і поточних витрат. Для банків-це також можливість нарощувати роздрібний кредитний портфель впевненими темпами і з найменшими ризиками », - вважає керуючий директор Qazkom Нурлан Жагіпаров.

Сам Qazkom істотно збільшив присутність на ринку кредитних карт. Тільки з початку 2017 року його частка виросла з 4,7% до 6,1%.

Це стало можливим завдяки рекордному збільшенню обсягу щомісячної емісії кредитних карт з 1 тис. Шт. в травні 2016 р до 12 тис. шт. травнем 2017 р

В результаті кожна третя кредитна карта в країні сьогодні випускається Казкоммерцбанком. Портфель кредитних картQazkom виріс за цей час з 82,3 тис. До 143 тис. Шт. (На 1 червня 2017 г.).

«Ми розглядаємо цей продукт як один з найбільш перспективних напрямків і плануємо до кінця року зайняти не менше 15% ринку, - говорить Нурлан Жагіпаров.

У травні минулого року банк прийняв нову стратегію з фокусом на роздрібних клієнтів і запустив ряд нових кредитних карт, прив'язаних до програм лояльності. Всі вони містять унікальні пропозиції, орієнтовані на різні категорії клієнтів.

Одночасно банк оптимізував низку внутрішніх процесів, включаючи оцінку платоспроможності позичальника. Також банк встановив максимальний на ринку кредитний ліміт в 7,5 млн тенге, при цьому його рівень встановлюється для кожного позичальника індивідуально, залежно від оцінки його платоспроможності.

Випуск My Card - популярних кредитних карт для подорожуючих за кордон - з початку 2017 року зріс більш ніж в 4 рази - з 700 карт в січні до 3 тис карт в травні.

Це обумовлено вигідними умовами продукту: 3% -ний бонус за покупку авіаквитків в будь-який авіакомпанії і додатковий 1% -ний бонус - при купівлі квитків через сайт Santufei.com.

Крім цього власникам MyCard нараховується 15% -ний бонус при розрахунках у вихідні дні в кращих ресторанах світу, включаючи Казахстан, а також 7% -ний бонус при бронюванні готелів через сайт booking.com.

Більше 10 тисяч клієнтів Qazkom з початку року відкрили спеціальну кредитну карту вкладника, яка допомагає уникнути часткових вилучень з депозиту і натомість пропонує використовувати кредитний ліміт до 90% від суми вкладу. Завдяки цьому відсоткову винагороду за вкладом зберігається повністю, при цьому вкладник може безкоштовно користуватися кредитним лімітом протягом пільгового періоду. Комісії за безготівкові платежі по карті - не передбачені; річне обслуговування карти в перший рік - також безкоштовно.

За всіма кредитними картками Qazkom передбачено пільговий період в 30 - 60 днів, протягом якого позичальник може погасити заборгованість за кредитним лімітом без нарахування відсотків.

Лінійка роздрібних кредитних карт Qazkom дозволяє клієнтам отримувати різні бонуси в торгово-сервісній мережі, брати участь в акціях з розіграшами цінних призів, управляти своїми коштами в цілодобовому режимі через інтернет-банк Homebank.kz і мобільний додаток.

В даний час в обігу перебуває близько 2,6 млн дебетних і кредитних карт Казкоммерцбанка. Банк випускає карти найбільших платіжних систем Visa, MasterCard, Union Pay International, є ексклюзивним емітентом American Express в Казахстані і єдиним банком, який приймає до розрахунків карти Diners Club.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%