Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Проживаючі в Казахстані іноземці та особи без громадянства можуть лікуватися безкоштовно

Четвер, 15 червня 2017 12:15

Фонд соціального  медстрахування Казахстану стане єдиним платником медичних послуг.

Депутати сенату ухвалили в другому читанні поправки з питань охорони здоров’я, відповідно до якого постійно проживачі в Казахстані іноземці та особи без громадянства зможуть лікуватися безкоштовно, пише Sputniknews.kz.

 Законом «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів РК з питань охорони здоров’я» передбачається, що з 1 січня 2018 року фонд соціального медстрахування буде визначено в якості єдиного платника послуг як в системі обов’язкового соціального медичного страхування, так і в межах гарантованого обсягу безкоштовної медичної допомоги.

Витрати на безкоштовну медицину в Казахстані виростуть на третину Згідно з висновком комітету сенату з соціально-культурного розвитку і науки, передбачається введення норми, згідно з якою іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території Казахстану, матимуть право на отримання гарантованого обсягу безкоштовної медичної допомоги нарівні з казахстанцями.

Для забезпечення єдиних ефективних підходів по закупівлі і оплаті, забезпечення якісними ліками та медичними виробами будуть розділені компетенції по закупівлі і оплаті витрат на лікарське забезпечення: за місцевими виконавчими органами залишається закупівля і оплата вакцин, додаткових ліків на амбулаторне лікарське забезпечення за рішенням місцевих представницьких органів.

Для забезпечення фінансової стійкості системи обов'язкового соціального медстрахування накладається заборона на встановлення тимчасового обмеження на розпорядження майном, обмеження на укладення угод та інших операцій з майном, накладення арешту на активи фонду, що перебувають на банківських рахунках.

Законом передбачається перегляд розмірів ставок внесків і відрахувань до фонду соціального медстрахування, розширення переліку осіб, за яких внески до фонду надходять від держави, а також платників внесків фонду. Як раніше інформував міністр охорони здоров'я Елжан Біртанов, це робиться для доступності медичної допомоги та загального охоплення. Категорія буде розширена за рахунок непрацюючих, осіб, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років, непрацюючих оралманів, іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території РК.

До переліку тих, за кого буде платити держава, відносяться колишні студенти, які завершили очне навчання в організаціях середнього, технічного та професійного, післясереднього навчання, вищої освіти, а також післявузівської освіти. Вони будуть перебувати в списку протягом трьох місяців після завершення навчання.

Разом з тим пропонується розширити перелік платників внесків. До них будуть віднесені самостійно зайняті казахстанці і казахстанці, які виїхали за межі республіки (за винятком тих, хто виїхав на постійне місце проживання).

Система медичного страхування починає працювати з 1 липня цього року, коли починають платити внески роботодавці (вони сплачують внесок у розмірі 1% від доходу підприємства за кожного свого працівника), а також індивідуальні підприємці (5% від двох мінімальних заробітних плат).

Система, за якої громадяни зможуть користуватися послугами медичного страхування, почне працювати з 1 січня наступного року. Крім того, з 1 січня до системи медстрахування підключається держава, яке буде платити внески за деякі категорії населення, серед яких соціально незахищені верстви населення, такі як діти, пенсіонери, інваліди, матері, які перебувають у відпустці по догляду за дітьми до досягнення трьох років або за дітьми-інвалідами віком до 18 років, студенти середніх та вищих навчальних закладів, правоохоронних органів, військовослужбовці та інші категорії.

Як відзначав Біртанов, в Казахстані є велика категорія самозайнятих громадян, які не зареєстровані і не мають офіційних прибутків. З 1 січня 2018 року ці фірми будуть платити безпосередньо до фонду в розмірі 5% від однієї мінімальної заробітної плати, що становить близько 1,4 тисячі тенге, або 16 тисяч тенге на рік. Участь в системі обов'язкового медстрахування є обов'язковою. Громадяни, які з якоїсь причини не сплачують внески до фонду, матимуть доступ лише до гарантованого обсягу безкоштовної медичної допомоги.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%