Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Посадовці в Росії хочуть отримати від Сбербанку вдвічі більше дивідендів, пишуть ЗМІ

П'ятниця, 30 червня 2017 09:19

Російські посадовці за підсумками 2017 року хочуть отримати від Центробанку у вигляді дивідендів по акціях Сбербанку 150 мільярдів рублів, а в 2019-2020 роках - 165 мільярдів і 181,5 мільярда рублів відповідно, пише РИА Новости з посиланням на газету "Ведомости".

Уряд в четвер схвалив проектування бюджету на 2018-2020 роки. Сбербанк за 2016 рік направив на виплати акціонерам 25% чистого прибутку за МСФЗ, або 135,5 мільярда рублів, з яких 67,75 мільярда рублів отримав ЦБ (володіє 50% плюс 1 акція держбанку).

Відзначається, що в дивідендну політику Сбербанк не вказано, скільки він повинен платити своїм акціонерам, проте держбанк неодноразово заявляв, що прагне до дивідендів на рівні 20% чистого прибутку. Цією політиці держбанк слідував за винятком 2014 року, коли він заплатив акціонерам 3,5% чистого прибутку (10,16 мільярда рублів), через девальвацію рубля достатність капіталу банку виявилася під тиском, крім того, банку було необхідно створювати провізії через проблем на Україні.

Сбербанк в минулому році отримав рекордний прибуток, тому наглядова рада поступився акціонерам і збільшив виплати дивідендів до 25% чистого прибутку, посилається газета на людину, близьку до Ощадбанку. Він зазначає, що в 2017 році Ощадбанк почне працювати ще більше, але не стільки, щоб говорити про подвоєння виплат, тому схоже, що Мінфін очікує зростання дивідендів до 50% чистого прибутку.

Пояснюється, що якщо на дивіденди буде йти така величина прибутку, раді будуть тільки російські акціонери, але не іноземні, оскільки банк "і так платить дуже багато в порівнянні з топ-20 найбільших банків світу". А менеджмент банку, ймовірно, буде "дуже стурбований", так як в його планах є інвестиції в цифрові технології, крім того, банку буде потрібен капітал для відповідності вимогам "Базеля II".

Відзначається, що президент Сбербанку Герман Греф говорив про те, що виплати в 30% - певні ризики, тому що в цьому році будуть формуватися досить великі резерви. Кілька чиновників розповідали, що йому довелося неабияк поторгуватися, щоб за підсумками 2016 року виплати були не більше ніж 25% прибутку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%