Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Для втручання у вибори США скористалися кодом українського хакера

Четвер, 17 серпня 2017 16:30

Хакер, відомий своїм псевдонімом Profexer написав комп'ютерний код, який, можливо, використовувався для втручання у вибори американського президента, і анонімно продав його в інтернеті.

Про це пише газета The New York Times, посилаючись на розповідь голови кіберполіції України Сергія Демедюка.

З хакером зараз працює агент ФБР з посольства США в Києві. Автор програми PAS web shell, яку зловмисники використовували для атак на сервери, не арештований, оскільки він лише написав код, але не застосовував його.

Записи Profexer, тепер доступні лише невеликій групі хакерів і кіберзлочинців, зникли після того, як американські спецслужби визначили програму, написану ним як один з інструментів російських хакерів у Сполучених Штатах.

Але в той час як персональна інформація Profexer зникла, за словами української поліції, наляканий хакер прийшов з зізнанням на початку цього року і тепер став свідком ФБР. Це перший відомий приклад живого свідка в подібній справі.

Немає ніяких доказів того, що Profexer працював (принаймні, свідомо), на розвідку Росії.

Те, що операція по зламу серверів (як переконані у Вашингтоні) була організована з Москви, але при цьому залучити ПО з України, проливає світло на методи російських спецслужб у прихованій кібер-війні проти США і Європи.

"Це не невелика команда чиновників, які пишуть коди та зламують сервери в робочий час в Москві або Санкт-Петербурзі... Це, скоріше, набагато вільніше підприємство з пошуку талантів і інструменти зламу де тільки можливо", - пише NYT.

ФБР знайшло сліди подібного коду на серверах ЦВК, атакованих під час президентських виборів у 2014 році. Підсумки цієї кібератаки були використані російським ТБ, коли хакери довантажити в ЦВК сторінку з "перемогою" лідера Правого сектора Дмитра Яроша, що було використано російською пропагандою.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%