Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сидимо вдома: як впала явка на виборах в Росії

Понеділок, 11 вересня 2017 10:20

У Росії закінчився єдиний день голосування, останні вибори перед президентською кампанією-2018. Виборці продемонстрували зниження інтересу до виборів, повідомляє Російська служба ВВС.

10 вересня жителі 16 регіонів обирали губернаторів - в деяких областях вибори глав проходять вперше за останні 15 років. В інших регіонах вибирали депутатів регіональних і місцевих парламентів. У Москві обирали депутатів муніципальних зборів. Всього кампанії різних рівнів пройшли в 82 регіонах Росії.

У 15 регіонах з 16, де проходили губернаторські вибори, явка виявилася нижче, ніж на минулих аналогічних виборах. Виняток - Свердловська область, але різниця виражається в півтора відсотка. У 2017 році на виборах губернатора проголосували 33,47%, у 2003 році - 32,07%.

Навіть в тих областях і республіках, де губернаторів не обирали по 14-17 років, виборці голосували не дуже активно.

Карта

Рекорд за активністю поставили жителі Мордовії - проголосували 71% виборців. Мордовія славиться своїм аномально активним голосуванням, відсоток тих, хто прийшов на вибори, завжди виявляється вищим за середній по країні. Але число тих, хто проголосував на виборах глави республіки зараз виявилося нижче, ніж на думських виборах 2016 року і на попередніх губернаторських у 2003. У минулі роки там голосувало по 83% виборців.

Антирекорд поставили виборці Карелії та Томській області - там, за попередніми даними, голосували 23,5% і 22,56%, відповідно.

В середньому, попередня явка на виборах губернаторів у 16 ​​регіонах 10 вересня становила 35,39%.

Ні в одному регіоні, за попередніми даними, немає шансів на перемогу кандидата від опозиції, другого туру також поки ніде не очікується.

"Цей день пройшов для нашої партії дуже сприятливо, - заявив лідер" Єдиної Росії ", голова уряду Дмитро Медведєв. - Але найголовніше все одно попереду - і для вищих посадових осіб суб'єктів федерації, тобто губернаторів, які були обрані сьогодні, і для депутатів різних рівнів ".

Явка не потрібна

У Москві вибирали близько півтори тисячі депутатів муніципальних рад. Ці вибори були важливі як для влади, так і для опозиції, через те, що від підписів муніципальних депутатів залежить висування кандидатів на виборах кандидата в мери Москви в 2018 році.

На ці вибори висунулися кандидати від опозиційних сил. Щоб протистояти їм, мерія Москви вирішила приховати інформування про вибори від виборців, писала газета "Ведомости". Московська влада дійсно майже не інформувала городян про майбутні вибори, повідомляли кореспонденти Російської служби Бі-бі-сі, провал кампанії з інформування городян про вибори визнала і Центральна виборча комісія.

В результаті явка виборців на муніципальних виборах в Москві за даними на 18:00 за московським часом склала 12,1%. Місцеві вибори традиційно привертають трохи уваги, але навіть для локального рівня це досить низький результат. Для порівняння, за депутатів московської міської думи в 2014 році проголосували понад 21% виборців.

"За явку ніхто не бився в цей раз, - пояснив Бі-бі-сі керівник регіональних програм близького до Кремля Експертного інституту соціальних досліджень (ІЕСІ) Андрій Колядин. - Якщо раніше одним з головних принципів було накачування явки до граничного рівня, то тепер на всіх зустрічах, конференціях, зборах з начальством говорили, що головне - максимально чесні вибори, без злодійства голосів і фальсифікацій ".

У Москві явка виявилася надто низькою, визнає Колядин. "Напевно, у московської влади були плани, щоб все пройшло тихо і пройшли свої, за яких спокійно проголосують за допомогою мобілізації. Наскільки це вийшло, не знаю, все залежить як проголосували ті 12 відсотків, які прийшли", - говорить політолог.

Політолог, експерт комітету громадських ініціатив Олександр Кинев каже, що штучне зниження явки веде до дискредитації влади і знижує її легітимність: "У нормальній виборчій кампанії немає ніякого іншого шляху підвищення явки, крім агітації і інтриги". Літньо-осіння кампанія 2017 року засвідчила,, що "з цією системою не може бути ніякого майбутнього", зазначив Кинев. За його словами, вибори пройшли за інерційним сценарієм, ніхто не хотів ризикувати. "Питання зміни правил гри виникне неминуче", - резюмував політолог.

Це останні великі вибори перед президентською кампанією 2018 року. Попередні федеральні вибори, депутатів Держдуми, майже не зацікавили росіян, і явка не дотягнула до 50%.

Після цього в Кремлі стурбовані явкою виборців на майбутніх президентських виборах, і нинішня кампанія мала стати невеликий репетицією президентських виборів: влада розробила кілька способів залучення електорату на вибори, включаючи додатки в сервісі знайомств Mamba, повідомлення в інтернет-агрегаторах і так далі.

Сам Путін ще не оголосив про свої плани на 2018 рік, але в його намірах мало хто сумнівається. Російські ЗМІ пишуть, що в Кремлі хотіли б перетворити вибори фактично в референдум про довіру Путіну. Видання РБК повідомляло, що заступник голови кремлівської адміністрації з внутрішньої політики Сергій Кирієнко ставить завдання отримати 70% голосів за Путіна при явці в ті ж 70%.

"Президентські вибори завжди проходять з більш високою явкою, відносяться до глави держави як до самої дієвої влади, - зазначив Колядин. - Вкрай важливо, щоб своє бажання прислужитися території не почали заганяти під страхом страти й смерті різних бюджетників на ділянки". На його думку, репетицію 10 вересня з цієї точки зору можна визнати нормальною.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%