Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Понад 200 тисяч чоловік взяли участь в розробці латинського алфавіту в Казахстані

Понеділок, 11 вересня 2017 11:10

Понад 200 тисяч чоловік за останні два місяці взяли участь в обговоренні модернізації казахського алфавіту. Про це в ході парламентських слухань на тему введення єдиного стандарту алфавіту державної мови на латинській графіці розповів міністр культури та спорту РК Аристанбек Мухамедіуди, передає кореспондент Today.kz.

До того голова Мажилісу Парламенту РК Нурлан Нігматулін зазначив, що до 2025 року 95 відсотків казахстанців будуть говорити казахською мовою, а вже зараз в 70 відсотках шкіл ведеться навчання державною мовою. За словами спікера, перехід на латиницю стане важливим кроком в об'єднанні всіх казахів світу, а також дозволить дітям долучитися до мови Інтернету.

Серед причин, чому країні потрібно переходити на іноземний алфавіт, спікер наголосив на історичному значенні й важливості у підвищенні конкурентоспроможності держави, а також зміцнення національної ідентичності. Крім того, латиниця дозволить об'єднати фонетику, звучання і граматику казахської мови, підкреслив він.

За словами Нігматулліна, Казахстан стане успішним прикладом проведення мовної модернізації.

За словами заступника прем'єр-міністра Ерболат Досаева, в уряді вже розроблено конкретний план щодо впровадження латинської графіки. Дії включають синхронізований механізм проведення освітніх програм для вчителів, населення Казахстану, а також створення інформаційних систем і мобільних додатків для полегшення впровадження нового алфавіту.

Нагадаємо, у квітні 2017 року Нурсултан Назарбаєв у своїй статті "Погляд у майбутнє: модернізація суспільної свідомості" запропонував почати перехід казахської мови на латинський алфавіт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%