Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахська мова на латиниці задовольнить інтерес мільйонів іноземців до Казахстану

П'ятниця, 15 вересня 2017 12:40

Казахська мова на латинському алфавіті задовольнить інтерес мільйонів іноземців до республіки. Про це під час розширеного засідання науково-експертної ради Асамблеї народу Казахстану заявив заступник голови організації Дархан Минбаєв, передає кореспондент Today.kz.

В під час заходу не раз відзначалися переваги, які принесе перехід державної мови на латинську графіку.

"Перехід на латиницю полегшить розвиток багатомовності в країні. Це доручення Глави держави, і воно повинно бути виконано в повному обсязі. Досвід EXPO показав, що знайомство з Казахстаном викликало закономірний інтерес закордонних гостей до казахської мови. Державна мова на латиниці забезпечить задоволення інтересу для мільйонів громадян закордонних країн, які пишуть на латинському алфавіті. Казахська мова стане доступнішою для вивчення, а країна - більш привабливим з точки зору ведення бізнесу і туризму ", - зазначив Минбаєв.

Також спікер зауважив, що нововведення допоможе в об'єднанні казахстанців на всій планеті та прискорить поширення цифровізації всередині країни.

Перехід казахської мови на латиницю

У квітні 2017 року Президент РК в статті "Погляд у майбутнє: модернізація суспільної свідомості" запропонував почати перехід казахської мови на латинський алфавіт.

Заступник директора Інституту мовознавства Анар Фазилжанова, яка є одним з розробників нового виду алфавіту, повідомила, що його проект вже готовий. Також лінгвісти розповіли про використання латиниці в 30-х роках XX століття.

У МОН РК повідомили, що для автоматичного перекодування електронного казахського тексту на латиницю в країні створять спеціальний додаток. Керівник Управління з розвитку мов Астани Ербол Тлєшєв запропонував провести масштабний всеобуч після переходу казахської мови на латинську графіку.

З 2018 року планується почати підготовку фахівців і підручників для середньої школи.

Today.kz цікавився думками експертів про те, як це відіб'ється на житті казахстанського суспільства.

В ході робочого візиту в ЮКО 27 квітня Глава держави розвіяв наявні сумніви з приводу переходу алфавіту з ікирилиці на латиницю.

17 серпня Нурсултан Назарбаєв в інтерв'ю телеканалу "Хабар" заявив про те, що перехід казахської мови на латинську графіку не означає відмову від російської мови.

11 вересня був представлений проект нового казахського алфавіту і сайт, який може конвертувати кириличний текст в латинський.

Про те, як будуть міняти документи після переходу казахської мови на латиницю, розповів заступник прем'єр-міністра Казахстану Ерболат Досаєв. Віце-міністр освіти та науки РК Асхат Аймагамбетов повідомив, що в школах вводити латинську графіку почнуть з молодших класів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%