Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Зелені» кредити, облігації та фонди хочуть створити в Казахстані

П'ятниця, 15 вересня 2017 14:40

В Астані створюють Міжнародний центр нових технологій. Планується, що організація буде розробляти такі нетрадиційні фінансові інструменти, як "зелені" облігації, кредити та фонди. Про це у відповіді на офіційний запит Today.kz повідомили в Міністерстві енергетики РК.

За інформацією відомства, розвиток "зеленого" бізнесу - одне з основних напрямків діяльності організації.

"Центром передбачається розробка диверсифікованих" зелених "фінансових інструментів. Зараз більшість" зелених "проектів фінансується комерційними банками в якості стандартних кредитів. Ця модель може бути змінена шляхом впровадження використання" зеленого "кредиту," зелених "облігацій," зелених "фондів, рефінансування та інших інструментів ", - зазначили у відомстві.

Компанії, які захочуть претендувати на отримання одного з видів фінансової підтримки, натомість повинні будуть розкрити подробиці своєї діяльності.

"Будуть визначатися стандарти, проводитиметься моніторинг реалізації "зелених" проектів. Механізм розкриття інформації про екологічну діяльність, властивий "зеленому" фінансування, буде стимулювати підприємства на повне добровільне розкриття відповідної інформації, тим самим знижуючи витрати на ідентифікацію для інвесторів і підвищуючи здатність ринків капіталу розрізняти "зелені" і "коричневі" підприємства ", - йдеться в тексті повідомлення.

Центр також буде займатися просуванням екологічно чистих технологій та сталого бізнесу серед великих, середніх і малих підприємств, а також стартапів.

За планами міністерства, такі заходи допоможуть у пом'якшенні наслідків зміни клімату.

Нова організація буде надавати консультаційні послуги, займатися навчанням, демонстрацією технологій, а також проводити моніторинг і різні експертизи.

У міністерстві вже визначилися з тим, які хочуть бачити підсумки роботи центру.

"Очікувані результати: вдосконалення нормативно-правової бази для розвитку енергоефективної економіки країни, перехід на більш екологічні види палива і в цілому підвищення енергоощадження", - відзначають в МЕ РК.

Всього роботою буде охоплено сім основних напрямків: трансформація енергетичного сектора, стійке міський розвиток, трансфер і адаптація зелених технологій і кращих практик, нарощування потенціалу "зеленого" зростання, розвиток "зеленого" бізнесу, фінансування, а також відновлюваних джерел енергії.

Казахстан буде використовувати вже наявні технології країн ОЕСР, Європейського союзу, Латинської Америки, США, Росії, Китаю та Індії і та адаптувати їх на вітчизняному ринку.

Однак в першу чергу старання співробітників центру будуть спрямовані на Центральну Азію (Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан і Туркменістан), Іран, Афганістан, Монголію, Білорусію та Азербайджан. З цими країнами РК буде обмінюватися знаннями та "зеленими" технологіями, а також навчати та нарощувати їх потенціал у цій сфері.

Поки не визначена організаційно-правова форма і структура нової організації, чому ніхто не знає і розмір штату. Зате точно визначено, що вона буде базуватися в павільйоні "Зона кращих практик" на території проведення міжнародної спеціалізованої виставки EXPO-2017.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%