Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Орієнтація на імпортозаміщення або експорт: яким шляхом йти Казахстану

Середа, 20 вересня 2017 11:15

На думку експертів, випускати всю потрібну ринку продукцію в Казахстані неможливо.

Імпортозаміщення - це процес заміщення ввозяться в країну товарів і послуг аналогами вітчизняного виробництва. Цей термін нерідко з'являється у звітах чиновників і пресі.

У Казахстані з метою імпортозаміщення будуються нові заводи та виділяються субсидії. Навіть одна з державних програм - індустріально-інноваційного розвитку - основною своєю метою ставить організацію випуску казахстанських товарів замість імпортних. Але чи дійсно це необхідно Казахстану - на круглому столі центру аналітичних досліджень "Євразійський моніторинг" розбирався кореспондент Today.kz.

Варіант викрутки

Експерт, керівник офісу "Програми партнерства" Зелений міст "Людмила Шабанова вважає, що до сих пір всі спроби почати виробляти в Казахстані щось велике зводилися до викруткового складання.

"Казахстану імпортозаміщення не потрібно, тому що воно зводиться до "варіанту викрутки". Замість цього потрібно орієнтуватися на експорт. І нам дійсно є, що експортувати. Наприклад, в Усть-Каменогорську працює титано-магнієвий комбінат. Прокат титану, який там випускають, успішно йде на продаж", - сказала Шабанова.

Крім цього, вважає експерт, населення країни в 18 мільйонів чоловік недостатньо для формування самостійного внутрішнього ринку.

"Виходячи з наших ресурсів потрібно такі речі робити, які могли б представляти країну. У нас, по суті, немає свого внутрішнього ринку - нас 18 мільйонів чоловік, тому потрібно орієнтуватися на експорт. Хочемо чи ні, все одно будемо змушені переходити на використання нових технологій ", - додала Шабанова.

У свою чергу, модератор круглого столу, директор центру "Євразійський моніторинг" Алібек Тажібаєв звернув увагу на те, що великі підприємства Казахстану вже активно виходять на закордонні ринки.

"Якщо ми говоримо про Усть-Каменогорськ титано-магнієвому комбінаті або Ульбінський металургійний завод, ключові підприємства Східно-Казахстанської області, то як раз там представники підприємств вже активно працюють. Одного разу в Руанді я зустрів кількох менеджерів з УМЗ - вони підписували договір про постачання танталової руди в цю африканську країну. Тобто створюється один з основних потоків експортної діяльності ", - зазначив Тажібаєв.

Створювати те, що куплять

Погодився з необхідністю виробляти товари для постачання за кордон і директор Інституту досліджень сучасного суспільства Мейра Кажікен.

"Імпортозаміщення все в принципі неможливо. Потрібно навчитися продавати те, що купують, а на виручені гроші купувати те, що тобі треба", - підкреслив він.

Також експерт додав, що зараз Казахстан все ще залишається сировинною економікою.

"Сировинна економіка веде до дисбалансу. Ми знаходимося в хронічній стадії" голландської хвороби ". Все, що у нас є, це явні ознаки цієї хвороби. Житло будується - це всі активи, які неможливо експортувати. Це гроші, перетворені в активи, що не приносять доходу ", - сказав Кажікен.

Як приклад успішної економічної політики експерт навів Південну Корею. Ця країна, колись одна з найбідніших в Азії, зараз лідирує в новітніх технологіях.

"Корея в 1960-х роках була однією з найбідніших країн світу. Але вони займалися технологіями. Спершу вугіллям, потім почали будувати танкери - зараз їх флот за обсягом входить в десятку найбільших у світі. Металу у них немає, а будували танкери. Вони змогли зрозуміти, що у них є в активах, і пробитися на ринки ", - зауважив Мейра Кажікен.

Послуги на експорт

Треба пам'ятати, що зовсім недавно - 15 серпня - міністр національної економіки Казахстану Тимур Сулєймєнов на засіданні уряду презентував Національну експортну стратегію.

Реалізація нової стратегії, за словами міністра, дозволити наростити не сировинний експорт в 1,5 раза до 2022 року. Однак відтепер уряд буде працювати не тільки над постачанням товарів, а й займеться просуванням послуг.

У топ-список таких послуг увійшли транспорт, туризм, фінанси, освіта, медицина і космічні послуги. З експорту останніх, наприклад, можна отримувати до 2,2 мільйона доларів на рік.

Однак експорт може бути налагоджений і в таких складних галузях, як автомобілебудування. Хоча воно і великовузлове, але все ж при постачаннях за кордон зможе дати значні прибутки. Тут показовим є приклад LADA 4X4 з Усть-Каменогорськ, які вже продають в Китаї.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%