Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ми займаємо позицію спостерігача - глава Нацбанку Казахстану про контроль криптовалюти

Середа, 20 вересня 2017 11:40

Голова Нацбанку розповів, що перш ніж почати контролювати ринок криптовалюти, його необхідно детально вивчити.

Даніяр Акішєв озвучив позицію Національного банку РК щодо регулювання ринку криптовалюти в Казахстані. На думку голови Нацбанку, це питання потребує детального вивчення, передає Today.kz.

"У Національному банку кілька департаментів займаються вивченням криптовалют і зараз передчасно давати всеосяжну оцінку тих процесів, які відбуваються на цьому ринку. На цьому етапі ми займаємо позицію більше спостерігача, ніж проактивного гравця", - підкреслив Акішєв під час зустрічі з головними редакторами друкованих та телевізійних ЗМІ.

Голова Нацбанку розповів, що перш ніж почати контролювати ринок криптовалюта, його необхідно детально вивчити.

"Перше, що потрібно розуміти: криптовалюта існує в світі й для того, щоб її обмежити, необхідно знати, чи є механізм її адміністрування. Наприклад, якщо ви стали учасником фінансової піраміди за кордоном, ніяких важелів впливу на вас у Національного банку немає, а в Казахстані це питання ми можемо адмініструвати ", - повідомив глава фінрегулятора.

За словами Акішєву, Нацбанк вивчає механізми регулювання криптовалюти.

Глава фінрегулятора допускає можливість, що населення буде купувати криптовалюту, якої нема на казахстанському ринку, а на сусідньому, що, ймовірно, ускладнить роботу Нацбанку.

Також він додав, що населенням не завжди правильно розуміється то, що анонсується центральними банками.

"Можна часто почути, що якась країна визнала криптовалюту, я вважаю, що тут мова, швидше за все, йде про певному окремому регулятивному і досить вузькому правовому полі, в якому ця криптовалюта може використовуватися, наприклад, для певного роду операцій або певної групи осіб, що володіють якимись кваліфікованими навичками й, швидше за все, тільки для якихось розрахунків усередині країни. Також є країни, які досить агресивно ставляться до криптовалюта і йдуть шляхом заборон. Єдиного стандарту в цьому відношенні світі поки не вироблено ", - уклав голова Національного банку РК.

Нагадаємо, 13 вересня на пленарному засіданні палати депутат Мажилісу Парламенту РК Аманжан Жамаль запропонував ввести законодавче регулювання блокчейн-технологій і криптовалюти в Казахстані. На його думку, використання криптовалюта занадто ризиковано, через те, що віртуальні гроші нічим не підкріплені.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%