Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Удвічі знизився прибуток нацкомпаній в Казахстані

Середа, 27 вересня 2017 11:15

Приріст виручки йде не від продажів профільних товарів і послуг нацкомпаній, а від фінансової діяльності.

Удвічі знизився прибуток державних підприємств в Казахстані в другому кварталі 2017 року - до 67 мільярдів тенге. Витрати національних компаній, за підрахунками агентства Finprom.kz, ростуть швидше, ніж приплив доходів, передає Today.kz.

За другий квартал 2017 року рентабельність виробництва товарів і надання послуг нацкомпаній знизилася до 13,8 з 40,9 відсотка у попередньому кварталі. Підсумки квітня-червня поточного року виявилися нижчими за показникі 2016 року - прибутковість діяльності нацкомпаній за другий квартал минулого року становила 22,2 відсотка.

Тиск витрат на профіль прибутковості в другому кварталі 2017 року виявився вище, ніж зростання вартості реалізованих товарів і наданих послуг - обсяг зріс на 18,2 відсотка порівняно з першим кварталом 2017 року і на 8,6 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Фото -

Видання нагадує, що 2017 рік почався для національних компаній з позитиву - за перші три місяці підприємства зафіксували прибуток до оподаткування в сумі 131,6 мільярда тенге. Це в 2,7 раза перевищувало рівень прибутку, отриманого за січень-березень минулого року.

Однак уже в другому кварталі спотерігалося різке падіння прибутку до 67,2 мільярда тенге, що на 31 відсоток нижче суми чистого позитивного результату за другий квартал 2016 року і в два рази менше прибутку за перші три місяці цього року.

Фото -

Причина падіння рентабельності діяльності нацкомпаній за останній звітний квартал - більш швидке зростання витрат у порівнянні з доходами, а також необмежене зростання самої виручки.

За квітень-червень поточного року нацкомпаніям вдалося заробити в цілому 555,3 мільярда тенге - це всього на 3,7 відсотка більше суми доходів за аналогічний період 2016 року. При цьому в ході діяльності підприємства понесли витрати в обсязі 488,1 мільярда тенге, або на 11,3 відсотка більше рівня аналогічного періоду минулого року.

У той же час структура надходження доходів показує, що приріст виручки йде не від продажів профільних товарів і послуг нацкомпаній, а від фінансової діяльності (в тому числі винагороди за банківськими вкладами). Зокрема, доходи від реалізації товарів і послуг в порівнянні з квітнем-червнем 2016 року знизилися на 22,1 відсотка (або на 87,4 мільярда тенге), а доходи від фінансування - у 2,2 раза, або на 111 млрд тенге.

Фото -

Нагадаємо, 12 вересня міністр національної економіки РК Тимур Сулеймєнов висловив думку, що якщо держава буде брати на себе борги квазідержавного сектора, суверенні рейтинги Казахстану погіршаться. Механізм, коли Уряд РК контролює позики нацкомпаній, але не бере їх на себе, є правильним.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%