Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані з’явився новий вид шахрайства з банківськими картами

П'ятниця, 06 жовтня 2017 11:53

Новий вид шахрайства - з використанням методик соціальної інженерії - набирає популярність в Казахстані. Про це попереджає Казкоммерцбанк, пише NUR.KZ.

Жертвами злочинців стають безробітні й від того більш довірливі громадяни. Наживкою служить приваблива пропозиція про роботу. Клюнувши на помилкову приманку, здобувачі нерідко втрачають пильність і видають шахраям «ключі» до своїх банківських рахунків, після чого залишаються і без роботи, і без грошей.

Типова схема обману така: на одному з популярних торгових майданчиків шахраї публікують оголошення про роботу.

Наприклад, якійсь організації потрібен водій. Здобувач дзвонить за оголошенням і на прохання «роботодавця» відправляє йому скан-копії своїх водійських прав і посвідчення особи, а через деякий час отримує позитивну відповідь - його кандидатура підходить «фірмі».

Далі починається найцікавіше: на прохання «роботодавця» новоспечений «співробітник» відкриває в банку нову платіжну карту, нібито для перерахування зарплати або, наприклад, оплати бензину - адже на роботу приймається водій.

Коли «зарплатна» карта випущена, новий шеф просить «працівника» повідомити її реквізити, а останнім акордом в цій схемі звучить настійне прохання змінити довірений номер телефону на той, що належить «офісу», «фірмі», але насправді - шахраям.

Жертва нічого не підозрює, тим більше, що секретного пін-коду від неї не вимагають, і виконує всі інструкції шахраїв. Після цього «фірма випаровується» і перестає відповідати на дзвінки.

За пару днів до моменту, коли людина починає підозрювати недобре, шахраї встигають провести ряд несанкціонованих транзакцій, найчастіше, отримати кілька міні кредитів на популярних зараз платформах онлайн кредитування і вивести гроші через карту клієнта на свої QIWI-гаманці.

В результаті безробітний громадянин залишається не тільки без роботи, але і з великими боргами, розраховуватися за які доведеться йому самому.

Звинувачувати в цих проблемах можна тільки власну довірливість і недалекоглядність. Банки в цьому випадку можуть допомогти лише через співпрацю з правоохоронними органами, оскільки збереження конфіденційних даних - зона відповідальності самого клієнта.

Ваші особисті дані, крім PIN-коду, це номер і дата закінчення терміну дії карти, CVV-код на її зворотному боці, а також довірений мобільний номер. Щоб не стати наживкою шахраїв, всякий раз нагадуйте собі про це.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%