Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані збирають підписи за офіційний День бухгалтера

П'ятниця, 06 жовтня 2017 12:12

На сьогодні бухгалтерія є однією з найпопулярніших сфер діяльності в Казахстані. Бухгалтерами працюють близько двохсот п'ятдесяти тисяч осіб, а кількість вакансій бухгалтера становить 10% від всіх вакансій по країні. Тобто професія затребувана і до нині, пише NUR.KZ.

У країні зареєстровано понад 800 аутсорсингових компаній з бухобліку, в кожній працює в середньому по 5 бухгалтерів. Кожен бухгалтер веде в середньому по 10 компаній.

Разом приблизно 40 000 компаній ведуть бухгалтерію на аутсорсинг. Уявіть, скільки людей задіяно в цих процесах.

Дивно, але представники настільки поширеної професії не мають свого офіційного свята. Неофіційно День бухгалтера в Казахстані відзначають 6 жовтня. У наших сусідів все простіше, наприклад, в Україні день бухгалтера - 16 липня, а в Киргизстані - 3 квітня. Міжнародний день бухгалтерії (англ. International Accounting Day) відзначається щорічно 10 листопада.

Зараз казахстанські бухгалтери ініціювали громадську ініціативу і хочуть зробити це свято офіційним. Для цього необхідно зібрати мінімум 10 000 підписів громадян нашої країни. Збір проводиться за адресою: https://uchet.kz/denbuhgaltera, понад 8000 чоловік вже віддали свої голоси за День бухгалтера.

10 цікавих фактів про бухгалтерію:

1. Бухгалтерія в сучасному вигляді зародилася в XI столітті в Італії. Вчений Лука Пачолі запропонував дотримуватися «божественну пропорцію»: записувати витрати та доходи окремо один від одного. Так і з'явилася система сучасних дебетів і кредитів.

2. Чи знали ви, що податки існують ще з часом Мойсея і ставка вже тоді становила 10%? Так, так, в П'ятикнижжі Мойсея ясно написано: «... і всяка десятина на землі з насіння землі, з плоду дерева, Господеві». Платили її, звичайно, не державі, а церкви. До слова, і сьогодні індивідуальний прибутковий податок в Казахстані становить ті ж 10%.

3. Бухгалтерія вважається професією, пов'язаною з ризиком. Бухгалтерів частіше за інших звинувачують у підробці або розкраданні - найчастіше, незаслужено і необґрунтовано. Нерідко бухгалтера стають жертвами шахрайських схем, створюваних керівниками компаній.

4. Бухгалтерія вважається жіночою професією, через те, що понад 80% співробітників складають жінки. Вважається, що жінки більш уважні, відповідально, точні та організовані в роботі. Однак зустрічаються і чоловіки в цій сфері.

5. Через помилки та неточності податкового законодавства США з 1998 по 2005 роки дві третини американських компаній не виплачували податки. Те ж саме відбувалося і з 68% іноземних компаній, що працює в США. Причому робилося це абсолютно легально.

6. У бухгалтерів світу є міжнародний герб. Його розробив учений IX століття Жан Батист Дюмарше. На гербі зображено три елементи: ваги, які мають на увазі баланс, сонце, яке уособлює облік - світоч господарської діяльності й крива Бернуллі - вона означає нескінченність і безперервність обліку.

7. У Стародавньому Єгипті система бухгалтерського обліку працювала злагоджено. Кожні два роки проводилася інвентаризація рухомого і нерухомого майна країни. Проводили її писарі - давньоєгипетський «аналог» бухгалтерів. Інвентаризація вважалася дуже важливою справою. У пантеоні богів Єгипту навіть був бог обліку і точності - Тот. Бухгалтери того часу зверталися до нього в молитвах за підтримкою в роботі. Цікаво, кому моляться нинішні бухгалтери?

8. У 1914 році у Великобританії зняли перший фільм про Шерлока Холмса, адаптувавши для екрана «Етюд у багряних тонах». Людина, який зіграв Шерлока, був за професією бухгалтером, а не актором. Його взяли за передбачуване схожість з персонажем.

9. Один з найбільш відомих гангстерів Аль Капоне разом зі своєю злочинним угрупованням займався сутенерством, контрабандою і розповсюдженням наркотиків. Але, попри всі злодіяння, глава мафіозного клану постійно виходив сухим з ​​води. Поліція знайшла спосіб залучити гангстера до відповідальності. Аль Капоне посадили до в'язниці за несплату податків.

10. У США високий рівень вищої освіти в галузі фінансів. Але фахівцем вищої кваліфікації вважається володар звання «Присяжний бухгалтер», яке присвоюється Національною Асоціацією незалежних бухгалтерів. Складання іспиту на цю кваліфікацію відбувається тільки письмово і триває шість годин.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%