Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Названий найвпливовіший бізнесмен Казахстану

Середа, 11 жовтня 2017 11:58

До лонг-листу рейтингу в цьому році було включено 90 найвідоміших і активних бізнесменів Казахстану з урахуванням їх суспільної та спонсорської діяльності. Далі лонг-лист був скорочений за економічними критеріями до 56 кандидатів і спрямований для оцінки експертам. Шорт-лист налічує 50 учасників, які набрали максимальну кількість балів за комплексною оцінкою двох факторів із застосуванням коефіцієнтів: експертна оцінка та економічний вплив, пише forbs.kz.

Вперше за п'ять років у рейтингу впливових бізнесменів змінився лідер - ним став Тимур Кулібаєв. Раніше цей рейтинг п'ять років поспіль очолював Булат Утємуратов. Однак на першому місці співвласник «Алмекса» виявився не вперше - він вже займав цю позицію першого в списку впливових бізнесменів, підготовленим Forbes Kazakhstan в жовтні 2011.

Тимур Кулібаєв займає третю сходинку в рейтингу «50 найбагатших бізнесменів Казахстану - 2017» та 2-й рядок в «Рейтинг рантьє Казахстану - 2016» за версією Forbes Kazakhstan.

З 2016 Gemini Mining B.V, в якій Тимур Кулібаєв є мажоритарним акціонером, продала 50% АТ «Дочірнє підприємство« Актобе Темір ВC » (розробляє великі залізорудні родовища) компанії Qazaq Mining Llp. У рішенні єдиного акціонера, прийнятому 5 грудня 2016, було заявлено, що частка повинна бути продана за суму не менше $ 150 млн.

У 2017 ALMEX-Baiterek Fund, створений в 2015 дочірньою структурою холдингу «Байтерек» - АТ «Казина Капітал Менеджмент», спільно з ТОВ «Алмекс Проект», що входить до групи компаній «Алмекс», відібрав три інвестиційні проекти агропромислового комплексу, в які має намір інвестувати близько 7,3 млрд тенге. Загальний капітал фонду становить 18,6 млрд тенге.

У вересні 2016 рамках візиту глави Казахстану в КНР ТОО «Kazakhstan Petrochemical Industries Inc.» (KPI) і Державний банк розвитку Китаю підписали в Шанхаї кредитну угоду за проектом будівництва першого інтегрованого газохімічного комплексу в Атирауської області. KPI на 49% належить родині Кулібаєвим через «Алмекс Плюс».

Тимур Кулібаєв на паритетних засадах зі своєю дружиною Дінарою Кулібаєвим володіє АТ «Холдингова група« АЛМЕКС », ТОВ« Кіпрос ». Він також є акціонером холдингової компанії Steppe Capital Pte Ltd, зареєстрованої в Сінгапурі.

Бізнесмен - незалежний директор російського «Газпрому» з 2011 року. Він також очолює національну палату підприємців «Атамекен», Асоціацію компаній енергетичного і видобувного сектора Kazenergy. Президент Федерації боксу РК, Національного олімпійського комітету і віце-президент Олімпійського ради Азії.

Його стан, за підрахунками Forbes Kazakhstan, дорівнює $ 2,2 млрд.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%