Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Америка виходить з ЮНЕСКО. Спадщина і наслідки

П'ятниця, 13 жовтня 2017 17:38

Вашингтон вирішив покинути організацію на підтримку Ізраїлю, а також через борг у 80 мільйонів доларів.

США залишають спеціалізовану установу Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), пише Кореспондент.

Причиною рішення Вашингтона називають небажання платити внески і моральна підтримка Ізраїлю, який також оголосив про вихід з ЮНЕСКО.

"Це рішення далося нелегко. Пов'язане воно із занепокоєнням США через наростання заборгованості ЮНЕСКО, гостру необхідність в реформі агентства і через тривалу антиізраїльську упередженість ЮНЕСКО", - йдеться на сайті Держдепу.

Всього у списку об'єктів світової спадщини числяться 1073 об'єкти, з них на території США знаходяться 23.

Корреспондент.net розбирався в причинах і наслідках виходу Америки з ЮНЕСКО, яке завершиться до 2019 року.

Що таке ЮНЕСКО

За абревіатурою ховається повне англійське найменування: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Штаб-квартира організації знаходиться в Парижі. У складі організації 195 держав-членів, десять асоційованих членів і два спостерігачі.

Після Другої світової війни було вирішено створити організацію, яка займеться питаннями освіти і культури. Статут ЮНЕСКО був підписаний 16 листопада 1945 року і набув чинності 4 листопада 1946 року після його ратифікації 20 державами.

Основні напрямки діяльності представлені в п'яти програмних секторах: освіта, природничі науки, соціальні та гуманітарні науки, культура, комунікація та інформація.

Існує також ряд наскрізних тем, які є складовою частиною всіх напрямків. З 2008 року такими оголошені Африка і гендерна рівність.

Також ЮНЕСКО здійснює ряд довгострокових проектів у таких областях, як взаємодія людини з її природним оточенням, збереження об'єктів Всесвітньої спадщини, захист нематеріальної культурної спадщини, а також збереження документальної спадщини та надання допомоги в доступі до інформації.

Бюджет затверджується кожні два роки на генеральній конференції. На фінансовий період з 2016 по 2017 рік він склав 667 мільйонів доларів. Бюджет складається із внесків країн-членів організації. Їх розмір встановлюється за шкалою, відповідній шкалі внесків ООН.

Чому вийшли США та Ізраїль

Foreign Policy повідомило про вихід США ще 11 жовтня. Таке рішення держсекретар США Рекс Тіллерсон прийняв кілька тижнів тому.

Як випливає із заяви Держдепу, на рішення США вийти з організації вплинула її "антиізраїльська упередженість".

Ізраїль і підтримуюча його частина американської політичної еліти давно і різко критикували ЮНЕСКО за такий підхід.

Як зазначає агентство Al-Ahram Al-Arabi, ЮНЕСКО "завжди була ареною зіткнення і дискусій з гострим для арабів питань, зокрема щодо статусу Єрусалиму", який і Ізраїль, і Палестина вважають своєю столицею.

У 2011 року до складу організації увійшла частково визнана Палестинська автономія. За вступ Палестинської автономії проголосували представники 107 країн, делегати 14 країн виступили проти, ще 52 утрималися.

У той же день США прийняли рішення відмовитися на знак протесту проти підсумків голосування від щорічних платежів до бюджету ООН. Вони займали перше місце серед джерел фінансування ЮНЕСКО - 22 відсотки, або 80 мільйонів на рік.

За шість років борг США перед організацією досяг майже 500 мільйонів доларів. Ймовірно, рішення про вихід із ЮНЕСКО пов'язане з політикою Дональда Трампа "позбавлення від зайвих організацій", з метою оптимізації фінансових витрат Штатів.

При цьому США зберігають свої права в ЮНЕСКО, оскільки залишаються в статусі спостерігача. Згідно із заявою Держдепу, США, як і раніше, братимуть участь у програмах захисту світової спадщини, свободи преси, з просування наукового співробітництва та освіти.

Експерти вважають, що наслідки обмежаться іміджевим збитком ЮНЕСКО, а Вашингтон втратить чергову трибуну для виступів і можливість прямо впливати на рішення у сфері культури.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху привітав рішення американського лідера вийти з ЮНЕСКО і оголосив про підготовку виведення його країни з організації.

"Це сміливе і моральне рішення, бо ЮНЕСКО стала театром абсурду. Замість збереження історії воно спотворює її", - сказав Нетаньяху.

Хто ще конфліктував

Країни, що входять в ООН, мають право на автоматичне членство в ЮНЕСКО, і за час існування організації багато виходили і поверталися назад.

Америка вже покидала ЮНЕСКО в 1984 році. Тоді адміністрація Рональда Рейгана звинуватила організацію в корупції й ідеологічній лояльності до СРСР. У 2003 році США повернулися в організацію.

Британія виходила з ЮНЕСКО в 1985 році, але відновила своє членство в 1997 році після зміни уряду.

У 2016 році Ізраїль призупинив співпрацю з ЮНЕСКО після того, як організація прийняла резолюцію про святі місця Єрусалима, що засуджувала обмеження доступу мусульман до святих місць.

Ізраїль звинуватив організацію в тому, що вона ігнорує тисячолітні зв'язки іудеїв з Єрусалимом і звинуватив ЮНЕСКО в підтримці "ісламістського тероризму".

Спадщина США

У списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в США значиться 23 найменування. Десять культурних і 13 природних об'єктів.

При цьому два культурних об'єкти визнані шедеврами людського генія і десять об'єктів - природними феноменами виняткової краси та естетичної важливості.

Національний парк Еверглейдс знаходиться у Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%