Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти заговорили про нафту по 60 доларів

Понеділок, 16 жовтня 2017 18:49

Ринок нафти набирає обертів: у понеділок еталонна суміш Brent дорожчає, пробивши рівень в 58 доларів за барель, WTI – досягнувши 52,2 долара за барель.

Зростаючий тренд на ринку нафти розвивається з початку 2017 року, і до сих пір безліч факторів тільки підштовхували котирування вгору, хоч і не завжди настільки швидко, наскільки хотілося б нафтовидобувникам, інформує «Сьогодні».

Проте майже щодня відбуваються події, які надають підтримку сировині: на цей раз допомога прийшла з Іракського Курдистану. Підтримали котирування також і заяви Дональда Трампа про можливі санкції проти Ірану.

Експерти не сумніваються: тренд на ринку "бичачий", а значить, є всі шанси пробити рівень 60 доларів до кінця року і більше не знижувати планку.

Аналітик російського Бінбанку Антон Покатовіч вважає, що в останні три дні підвищувальна динаміка нафтових цін головним чином визначається геополітичними факторами. Починаючи з вихідних котирування Brent робили спроби зростання на новинах про можливий зрив ядерної угоди між США та Іраном.

"Трамп в черговий раз не дав ринкам чіткого розуміння подальших планів США з повернення нафтового ембарго Ірану і переклав прийняття остаточного рішення на плечі Конгресу", – сказав експерт.

У свою чергу старший аналітик "Альпарі" Анна Бодрова вважає, що ситуація навколо Ірану поки виглядає неоднозначною: далі агресивної риторики з обох сторін справа не йде. Однак, за її словами, учасники торгів не виключають, що США можуть в односторонньому порядку посилити санкції щодо Ірану, спровокувавши зліт цін на сировину.

На думку Покатовіча, "бикам" вдасться утримувати ціни в діапазоні 57-59 доларів в перспективі 1-5 днів. Однак, за його словами, конфлікт в Курдистані буде пригнічений в найближчі два тижні.

"На кіркукському родовищі працюють не тільки курдські нафтовидобувні компанії, але і іракські нафтовиробники", – нагадує він. Таким чином, в інтересах офіційного Багдада завершення конфлікту в найкоротші терміни, зазначає Покатовіч, що, ймовірно, призведе до корекції нафтових цін.

При цьому середньорічна ціна нафти в 2017 році складе близько 54 долара з локальними максимумами на рівні 59-61 долар, вважає Покатовіч. Бодрова переконана, що після закріплення бареля Brent вище області 57,3-57,5 долара для покупців відкривається дорога до нових висот в $ 60-60,50 долара.

Раніше нафта в світі почала дешевшати через те, що країни ОПЕК збільшили її видобуток за вересень на 50 тисяч барелів на добу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%