Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Group-IB: вірус BadRabbit намагався атакувати найбільші російські банки

Середа, 25 жовтня 2017 10:33

Вірус-шифрувальник BadRabbit намагався атакувати російські банки з топ-20, розповів РИА Новостям генеральний директор компанії Group-IB, що займається запобіганням і розслідуванням кіберзлочинів, Ілля Сачков.

"Group-IB зафіксувала спроби зараження вірусом інфраструктур низки російських банків, які використовують систему виявлення вторгнень компанії. Ці файли приходили туди у вівторок, з 13:00 до 15:00 мск. Тобто на банки цей вірус теж намагалися поширити", - сказав він.

Новий вірус-шифрувальник - це модифікована версія вірусу NotPetya, який вразив IT-системи організацій в декількох країнах в червні. На зв'язок BadRabbit з NotPetya вказують збіги в коді.

В атаці використовується програма Mimikatz, яка перехоплює на зараженій машині логіни та паролі. Також в коді є вже прописані логіни та паролі для спроб отримання адміністративного доступу.

У "Лабораторії Касперського" розповіли, що вірус найбільше вразив російських користувачів, в меншій мірі - компанії в Німеччині, Туреччині та на Україні. Поширення відбувалося через заражені ЗМІ.

У вівторок Київський метрополітен і Одеський аеропорт заявили про хакерські атаки на свої банківські та інформаційні системи. Інформаційне агентство Інтерфакс і петербурзьке видання "Фонтанка.ру" також повідомили, що зазнали кібератаки вірусу-шифрувальника, якому експерти дали ім'я BadRabbit. Зловмисники вимагають як викуп за розшифровку файлів 0,05 біткоіна (за поточним курсом це близько 283 доларів).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%