Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Майже третина росіян користується інтернет-банкінгом

Середа, 25 жовтня 2017 10:42

Близько 31,5% росіян використовує дистанційний доступ до банківських рахунків (інтернет-банкінг або мобільний банкінг), випливає з опублікованих Банком Росії даних, пишуть РИА Новости.

"Майже третина населення Росії (31,5%) використовує дистанційний доступ до банківських рахунків (інтернет-банкінг або мобільний банкінг), і ця частка за останній рік зросла на 7,8 процентного пункту", - йдеться в повідомленні.

На думку регулятора, дистанційні та цифрові фінансові послуги в значній мірі зможуть компенсувати глобальний тренд на зменшення кількості точок фізичної присутності фінансових організацій. За рік кількість філій і відділень кредитних організацій скоротилася на 8,7%, організацій федерального поштового зв'язку - на 7,6%, кас банківських платіжних агентів - на 4,6%.

При цьому значно зросла кількість кас платіжних агентів (операторів з приймання платежів і платіжних субагентів) - на 133,6%. Аналогічні процеси в зв'язку з розвитком цифрових фінансових послуг спостерігаються сьогодні по всьому світу, відзначає ЦБ.

"Згідно з оцінками Міжнародного валютного фонду, за підсумками 2016 року Росія знаходиться в групі світових лідерів по ряду індикаторів, що характеризують фізичний доступ населення до фінансових послуг (інфраструктуру), випереджаючи в тому числі деякі країни "Великої сімки" та всі країни БРІКС", - йдеться в повідомленні.

При цьому майже кожен третій дорослий росіянин (28,9%) користувався банківським кредитом або позикою в некредитній фінансовій організації (НФО). Найбільш активні користувачі банківських кредитів - населення середнього віку (від 25 до 59 років), жителі міст з чисельністю населення від 50 до 100 тисяч осіб, а також населення УФО. Приблизно шоста частина дорослих росіян (15,2%) розміщувала кошти у вклади в кредитних організаціях. Одні з найактивніших користувачів депозитних банківських послуг - населення від 60 років і старше та пенсіонери (в тому числі по інвалідності).

Некредитні фінансові організації

У малих містах і селах, де знижується фізична присутність банків, особливого значення набувають некредитні фінансові організації (МФО, КПК, ломбарди), де можна отримати позику. При цьому інвестує в НФО свої кошти лише 0,6% населення, частіше пенсіонери, населення старше 71 років і люди з низьким рівнем доходів.

Також 23,4% суб'єктів малого та середнього підприємництва (МСП) мали активний банківський кредит, тоді як активні позики в НФО мали всього 1,6% суб'єктів МСП, що може пояснюватися недостатньою поінформованістю підприємців про дане джерело фінансування. Банківськими депозитними послугами скористалися 14,6% суб'єктів МСП, а розміщенням коштів у формі договору позики в НФО - 1,8%.

Страхування

Крім того, з травня 2016 року по травень 2017 року знизилася частка населення, що використовує добровільне страхування (до 12,4%, на 4 відсоткового пункту), тоді як частка населення, що використовує обов'язкові страхові послуги, залишилася практично незмінною (63,8%). До 38% (на 5,4 відсоткового пункту) зросла частка суб'єктів МСП, що використовують добровільні страхові послуги, при цьому 40,2% становила частка підприємців, які використовують обов'язкове страхування.

Про клієнтів

З травня 2016 року по травень 2017 року зросла (на 6,3 процентного пункту, до 24,7%) частка населення, яка правильно відповіла на питання про те, що таке "основна мета страхування". При цьому частка населення, яка правильно розуміє терміни "інфляція" (37%) і "диверсифікація ризику" (25,6%) залишилася практично незмінною. Однак зменшилися частки населення, яка правильно відповіла на питання про економічний зміст термінів "процентна ставка" (з 53,5 до 46,9%), "складний відсоток" (з 28,5 до 23,5%), "грошова ілюзія" (з 21,8 до 20,3%).

"Це може пояснюватися тим, що постійне ускладнення фінансових продуктів і послуг впливає на зміну розуміння громадянами економічного змісту термінів, а також породжує нову термінологію, яка впливає на сприйняття традиційних визначень", - відзначає регулятор.

У свою чергу на 1,6 процентного пункту, до 82,3%, зросла частка населення, задоволеного роботою або сервісом кредитних організацій при оформленні фінансових послуг. Також до 78,2% (на 7,2 відсоткового пункту) збільшилася частка суб'єктів МСП, задоволених роботою або сервісом кредитних організацій при оформленні фінансових послуг для бізнесу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%