Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Попит на долари в Казахстані зростає другий рік поспіль - дослідження

Четвер, 26 жовтня 2017 11:34

Населення на 25 відсотків скоротило продаж готівкових доларів США обмінним пунктам.

У Казахстані збільшився попит на готівкові долари США. Ця тенденція продовжується другий рік поспіль. Казахстанці воліють більше скуповувати валюти, ніж продавати обмінникам. При цьому євро і рублі жителі країни, навпаки, обміняли в поточному році більше, ніж у 2016-му. Населення на 25 відсотків скоротило продаж готівкових доларів обмінних пунктах. Про це повідомили аналітики Raking.kz, передає Today.kz.

Купівля доларів США обмінними пунктами РК за дев'ять місяців цього року скоротилася на 25,4 відсотка, в порівнянні з аналогічним періодом 2016- го і склала 4,4 мільярда доларів - найнижчий показник з 2010-го, коли за січень-вересень було куплено обмінними пунктами доларів США на суму 4,3 мільярда.

Фото -

Аналітики відзначають, що близько половини куплених обмінними пунктами доларів США припадає на Алмати - 49,4 відсотка, або 2,2 мільярда доларів.На другому місці розташувалися жителі Астани. Тут куплено обмінними пунктами 748,5 мільйона доларів США. Частка від РК 17,0 відсотків. Замикає трійку лідерів Південно-Казахстанська область - 337,3 мільйона доларів США, частка від РК 7,7 відсотка.

Фото -

За дев'ять місяців цього року обсяг куплених у населення євро склав 370,5 мільйона, що на 11,2 відсотка більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Фото -

За обсягом куплених у населення євро на першому місці розташувалася Алмати, де було куплено 185,1 мільйона євро, що становить половину обсягу від РК - 50 відсотків. Далі йде Астана - 62,4 мільйона, частка від РК - 16,9 відсотка. Замикає трійку лідерів Карагандинська область з обсягом 21,1 мільйона і часткою від РК 5,7 відсотка.

Фото -

"Обсяг російських рублів куплених у населення обмінними пунктами після торішнього спаду на 2,9 відсотка, до 32,6 мільярда, в січні-вересні 2017 року показав зростання на 11,3 відсотка, до 36,3 мільярда рублів", - розповіли аналітики.

Фото -

За відомостями аналітиків, обсягом куплених обмінними пунктами у казахстанців російських рублів переважають регіони, що межують з Російською Федерацією, за винятком Алмати, який лідирує з 8,5 мільярда рублів, як фінансовий центр країни.

Друге місце зайняла Павлодарська область на третьому розташувалася Північно-Казахстанська область з обсягом куплених обмінними пунктами російських рублів на суму 3,6 і 3,5 мільярда рублів відповідно.

Фото -

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%