Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аналітики розповіли, як оновлені санкції США вплинуть на енергосектор Росії

Середа, 01 листопада 2017 13:56

Мінфін США увечері 31 жовтня опублікував поправки в четверту директиву про технологічні санкції в енергетичній галузі Росії, яка тепер торкнеться не тільки проектів на території країни, а й нові за її межами. Згідно з документом, під санкції підпадають всі проекти, старт яких намічений після 28 січня 2018 року, якщо частка участі в них російської підсанкційної компанії складе більш як 33%, пише РИА Новости.

"Мова (в поправках - ред.) йде про глибоководні, шельфові проекти та ВВЗ (важко видобувних запасах - ред.). Всі ці санкції й до цього діяли, зараз просто роз'яснення в рамках прийнятого влітку закону. У ньому сказано, що це стосується проектів, які почнуть свою реалізацію з січня 2018 року, тобто це відноситься до нових проектів. Треба уважно вивчати юридично все це ", - сказав Новак журналістам.

Глава комітету Держдуми з енергетики Павло Завальний також дотримується думки, що поправки можуть створити лише тимчасові труднощі.

"Будуть тимчасові труднощі, але не більше. У середньостроковій перспективі проблем ніяких немає, тому що сьогодні не це визначає поточний видобуток. А Арктика - це далека перспектива. Звичайно, там потрібні технології світового рівня для буріння на шельфі, починаючи з буремних платформ, бурових верстатів і так далі. Але санкції якраз будуть стимулювати вітчизняні розробки в цій сфері ", - заявив РИА Новости Завальний.

Декоративні поправки

Аналітики, опитані РИА Новостью, також вважають, що нові поправки істотно не вплинуть на російський енергетичний сектор.

"Перше враження, яке справляють ці нові уточнення - вони як би в основному декоративні. Вони будуть торкатися, звичайно, інтересів наших компаній, оскільки деякі з них вже абсолютно чітко позначили плани із закордонної експансії. ... Але, тим не менш, головним залишається видобуток в країні й тут як бачимо, особливих уточнень не відбулося ", - сказав начальник аналітичного відділу" Церіх Кепітал Менеджмент "Микола Подлевських.

Його колега з Fitch Ratings, директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Дмитро Маринченко, також дотримується думки, що поправки не містять нічого революційного.

"У поправках до четвертої директиві про технологічні санкції в нафтовій галузі, опублікованих 31 жовтня, немає нічого революційного - оновлена ​​директива містить як положення, прийняті у вересні 2014 року, так і ті новації, які були прописані в новому законі про американські санкції - закон був підписаний (президентом США Дональдом - ред.) Трампом в серпні 2017 року », - сказав він.

Експерти підкреслили, що оскільки під санкції підпадуть лише проекти, реалізація яких розпочнеться після 28 січня 2018 року, то на поточну діяльність компаній вони не матимуть жодного впливу.

Можливі труднощі

Проте, аналітики не виключають, що нові поправки можуть доставити вітчизняним компаніям деякий дискомфорт. Старший аналітик Енергетичного центру бізнес-школи "Сколково" Артем Малов передбачає, що санкції можуть позначитися на проектах в Арктиці.

"Роснефть" недавно заявила, що може зіткнутися з проблемою з розвідки та розробки проекту на Південно-Чорноморському ділянці. Напевно, це також позначиться на ... проектах в Арктиці ", - уточнив він.

Подлевских звернув увагу, що прийняття нових санкцій з такою частотою створює враження "натиску", що може психологічно пригнічувати компанії.

"Найголовніше, що це створює безперервний конвеєр посилення санкцій. Тому що з такою частотою посилюються санкції створюють відчуття, що буде і далі так тривати, а це, звичайно, пригнічує. Я думаю, що ніякій компанії не хочеться опинитися крайньою, тим більше що такі складні проекти дуже дорогі та довгострокові, і вистрибнути, виринути з них швидко не вийде. Звичайно, це відчуття збільшення натиску зберігається, а це найнеприємніше ", - пояснив він.

Аналітики БКС у своєму щоденному огляді відзначають, що поправки зроблять негативний вплив на ставлення інвесторів, проте не вплинуть на самі інвестплани компаній.

"Новий раунд санкцій негативний для відносин інвесторів, однак не робить великого впливу на інвестиційні плани російських мейджорів, оскільки на їх порядку денному не стоїть партнерство з американськими та європейськими компаніями на 2018 рік", - повідомляє БКС.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%