Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Прибутковість пенсійних активів в Казахстані перебуває вище інфляції

Вівторок, 07 листопада 2017 11:45

Голова Національного банку РК Даніяр Акишев спростував заяви депутатів про те, що кошти ЕНПФ з урахуванням інфляції будуть мати негативний дохід, передає Today.kz.

Після засідання уряду він уточнив, що дані, які автори депутатського запиту порівнювали з рівнем інфляції, були наведені не за рік, а всього за дев'ять місяців.

"Станом на 1 жовтня розмір пенсійних активів становить приблизно 7,5 трильйона тенге. На рахунки вкладників розподілений інвестиційний дохід в розмірі 462 мільярдів тенге. Це відповідає 6,68 відсотка при тому, що інфляція за цей період часу становила 4,2 відсотка. Тобто з початку поточного року забезпечена позитивна прибутковість ", - повідомив глава Нацбанку.

На його думку, суспільство було введено в оману.

"Насправді наводиться прибутковість пенсійних активів за дев'ять місяців, а порівнюється з річною інфляцією, що неприйнятно. Я зараз озвучив цифри, вони показують, що реальна прибутковість пенсійних активів знаходиться вище інфляції, і підстави для занепокоєння про те, що кошти якимось чином проїдаються або неефективно використовуються, зараз відсутні ", - додав Акішев.

Нагадаємо, після засідання уряду 7 листопада голова Національного банку РК Даніяр Акішєв відповів на питання журналістів, а також на критику депутатів мажилісу. Зокрема, було порушено тему фінансової стійкості банків другого рівня. Акішєв спростував чутки про банкрутство АТ "Казкоммерцбанк". Він розповів, що відомості про погіршення фінансової ситуації в АТ "Казкоммерцбанк, які поширювалися в WhatsАpp, не відповідають дійсності.

Також Акішєв повідомив, що Національний банк спільно з урядом і потенційним інвестором в особі ТзОВ "Корпорація" Казахмис "виробили комплекс заходів щодо оздоровлення банку RBK. Глава фінрегулятора розповів, що модель оздоровлення передбачає капіталізацію банку за допомогою коштів інвесторів на суму 160 мільярдів тенге і подальше вдосконалення інвесторами бізнес-моделі банку для забезпечення його сталого розвитку.

Крім того, глава Нацбанку прокоментував заяву депутата мажилісу Омархан Оксікбаева про те, що функція валютного контролю повинна бути відібрана у фінансового регулятора і, можливо, повернута міністерству фінансів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%