Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Держдума Росії відхилила законопроект про обмеження націнок на продукти

П'ятниця, 17 листопада 2017 13:47

Держдума Росії відхилила в першому читанні законопроект про державне регулювання цін на продовольчі товари, який обмежує торговельні надбавки на них, пише РИА Новости.

Документ, внесений депутатами від КПРФ, наділяє уряд РФ повноваженнями щодо встановлення граничних розмірів торговельних націнок на окремі види продовольчих товарів і граничних розмірів питомої ваги окремих видів імпортної сільгосппродукції та продовольства, допустимих в асортименті реалізованих товарів.

При цьому регіональні органи влади наділяються повноваженнями щодо встановлення переліку окремих видів продовольства, на які встановлюються граничні значення торгових націнок. Причому з урахуванням місцевої специфіки цей перелік може бути лише розширено в порівнянні з встановленим урядом РФ. Однак рівень граничних значень торгових націнок, що встановлюються на регіональному рівні, не може перевищувати встановлених Кабміном.

Проти прийняття законопроекту виступили думський комітет з економічної політики та уряд РФ. При цьому комітет звернув увагу, що введення держрегулювання цін на харчові продукти тільки в РФ не відповідає прийнятим в рамках ЄАЕС міжнародним домовленостям в частині скоординованої, узгодженої та єдиної політики в галузях економіки та суперечить законодавству РФ.

Комітет також вважає неприпустимим встановлення в регіонах різних переліків товарів і націнок на них, оскільки це фактично означає введення регіонального ціноутворення, що суперечить статті 8 Конституції (в РФ гарантуються єдність економічного простору).

Уряд РФ вважає, що держрегулювання цін на продтовари може розглядатися тільки як крайній тимчасовий захід впливу на ринок з метою досягнення найважливіших соціально значущих цілей, як це передбачено законом про торгівлю. Встановлення ж постійного контролю за рівнем цін на продукти в умовах ринкової економіки може призвести до зростання цін на інші товари шляхом перенесення мережами понесених ними витрат. У підсумку це може призвести до дефіциту продтоварів, до якої застосовуватиметься держрегулювання цін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%