Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці здали на утилізацію понад 34 тисяч авто

Вівторок, 21 листопада 2017 13:55

Оператор РОП за викуп старого авто виплатив близько 5 млрд тенге.

21 листопада програму з викупу старих автомобілів виповнився рік. За 12 місяців було прийнято 34 605 авто, загальний розмір виплат склав 5 млрд 190 млн 750 тисяч тенге. Найбільшу активність по здачі старого транспорту проявили в місті Шимкент - здали 4 тис. 393 одиниць авто. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі Оператором РОП.

Середній вік прийнятих автомобілів варіюється від 25 до 30 років. У списку найстаріших автомобілів на першому місці опинився «Москвич» 1946 року випуску. Найновішим автомобілем, прийнятим на утилізацію, стала машина марки Lada «Granta» 2014 року випуску.

За умовами Програми, на утилізацію приймаються легкові автомобілі категорії М1 (вага менше ніж 3,5 тонн). Власник автомобіля може отримати два види компенсації: за повну комплектацію автомобіля - 150 тисяч тенге, і за неповну - 48 тисяч тенге.

26 червня 2017 року запустилася Програма сертифікатів знижок. Натомість зданого авто учасник програми отримує купон сертифікат на покупку нового екологічно чистого транспортного засобу казахстанського виробництва. Сума варіюється від 315 тис тенге до 650 тис тенге в залежності від категорії траспортного засобу, що здається на утилізацію. Всього було виділено 23 тисяч квот.

З початку запуску Програми за сертифікатами знижок (26 червня - 21 листопад) було прийнято 4 494 одиниць старих авто. Натомість зданих транспортних засобів було видано 1710 сертифікатів, з яких 930 вже використані (Програма дозволяє підсумувати два сертифікати при купівлі одного транспортного засобу).

У 17 містах Казахстану діють стаціонарні пункти прийомів ВЕТС. Щорічно Оператор РОП запускає програму «Мобільний пункт збору», в рамках якої мобільна група виїжджає у віддалені населені пункти та приймає авто. У цьому році з 30 жовтня по 21 листопада «Мобільний пункт збору» побував в Карагандинській, Акмолинській, Павлодарській та Алматинській областях та зібрав понад 300 автомобілів.

У список найактивніших міст Казахстану увійшли: Шимкент, Костанай і Кокшетау.

Таким чином, всього за двома програмами (Програма з викупу та Програма знижкових сертифікатів) було прийнято 39099 авто.

За офіційними даними в Казахстані зареєстровано близько 4 млн автомобілів. З них 60% віком старше 10 років.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%