Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Апострофи, перегляд правопису: Розробник розповів про остаточний варіант казахського алфавіту латиницею

Середа, 22 листопада 2017 14:26

Остаточний варіант алфавіту латиниці може бути представлений громадськості через півтора року. Таку думку озвучив один з розробників казахського алфавіту на латинській графіці, передає кореспондент Tengrinews.kz.

Про це директор Республіканського центру розвитку мов Ербол Тлєшєв повідомив в Астані, під час засідання Клубу головних редакторів. Він нагадав, що створюються чотири спеціальні робочі групи, які працюватимуть над правилами орфографії та орфоепії казахського алфавіту латиницею, методикою навчання, вивчення і їх поступового впровадження в освітню систему.

"День, число я не можу назвати. Але, приблизно, робота орфографічною, методичної, експертно-технічної групи у нас запланована на рік. Але ми намічаємо, що робота (по орфографії та орфоепії) займе півроку, буде у нас вже якась та картинка з орфографії, потім ще буде апробація. Потім через рік або півтора буде остаточний варіант алфавіту. Попередній варіант алфавіту буде готовий до літа, а остаточний тільки після апробації ", - повідомив журналістам Ербол Тлєшєв.

Він також зазначив, що до складу робочих груп увійшли вчені відомих вузів республіки, які працюватимуть дуже уважно над остаточним варіантом алфавіту. За словами Ербол Тлєшова, поки неможливо говорити, чи залишаться апострофи в нинішньому варіанті алфавіту.

"Треба відзначити, апострофів багато, їх дев'ять. На тему апострофів багато думок, ми знаємо про них. У робочій комісії у кожного вченого також існує своя позиція. Ми думали, що писати апострофи буде набагато легше, ніж диграфи. Нам здається, що потрібно правопис деяких букв переглянути. Як це буде здійснюватися? Ми не можемо поки сказати, що щось можливо приберемо, а тут залишимо. (...) Комісія вирішить", - резюмував глава Центру розвитку мов імені Шаяхмєтова Ербол Тлєшєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%