Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кожен казахстанець заборгував банкам понад 400 тисяч тенге - дослідження

Середа, 22 листопада 2017 14:40

Як пише Sputnik, в середньому кожен працюючий казахстанець за споживчими кредитами заборгував понад 400 тисяч тенге, повідомляється на сайті Ranking.kz.

"В середньому кожен працюючий казахстанець винен банкам за споживчими кредитами по 447 тисяч тенге. Найбільш сильне кредитне навантаження - у жителів Алмати. За рік ринок роздрібного споживчого кредитування зріс на 15%", - говориться в опублікованій інформації.

Згідно з даними, обсяг споживчих кредитів, виданих фізичним особам, до кінця вересня 2017 року становив 2,9 трильйона тенге. Зростання за рік становило 14,9% або 372 мільярди тенге. Питома вага споживчих кредитів, виданих фізособам у загальному обсязі роздрібних кредитів, збільшився за рік з 61,2% до 64,4%.

Відзначається, що всі 16 регіонів республіки за рік наростили обсяг споживчих кредитів. Лідер за річним приростом Алмати - на 83,6 мільярда тенге до 1,1 трильйона тенге. За обсягом споживчих кредитів Алмати також на першому місці. Слідом йде Карагандинська область - приріст за рік на 32,1 мільярда тенге. Область займає четверте місце за обсягом споживчих кредитів серед регіонів республіки. Закриває топ-3 за річним приростом Астана. За обсягом споживчих кредитів столиця посідає друге місце.

"Рівень споживчого кредитування протягом року до кінця третього кварталу 2017 року зріс на 14,3% або 56 тисяч тенге і становив 447,3 тисячі тенге на одного найманого працівника. Обсяг споживчої заборгованості одного найманого працівника перед банком становив три середньомісячні заробітні плати (СЗП), роком раніше - 2,8 СЗП ", - інформують за підсумками дослідження.

Серед регіонів Казахстану, згідно з даними, самим "закредитованим" залишається місто Алмати. Обсяг споживчої заборгованості одного найманого працівника перед банком становив 1,3 мільйона тенге або 7,3 місячних окладів. Слідом розташувалася Мангістауська область - на одного працівника споживча заборгованість становить 556,8 тисячі тенге або 2,1 місячних окладів. Закриває ТОП-3 Мангістауська область - 508,1 тисячі тенге або 1,8 місячних окладів на одного найманого працівника.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%