Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Американці створили сонячну установку, яка виробляє питну воду з повітря

П'ятниця, 24 листопада 2017 16:19

Американський стартап ZeroMassWater розробив домашню систему отримання води з повітря. Сонячні «гідропанелі» збирають водяну пару і перетворюють її на чисту питну воду — щодня виробляється до 5 літрів води. Пристрій вже тестують у 8 країнах, а в січні його покажуть на виставці CES 2018 в Лас-Вегасі, пише Finance.ua.

Стартап ZeroMassWater, заснований інженером з Університету штату Арізона Коуді Фрізеном, розробив домашню систему вироблення питної води з використанням сонячної енергії. Як пише Forbes, «гідропанелі» компанії виглядають як звичайні сонячні модулі, тільки під ними знаходяться металеві ящики.

Установки втягують повітря за допомогою вентиляторів, а спеціальний наноматеріал витягує з нього вологу. Сонячні панелі забезпечують енергію, шляхом якої рідина витягується з наноструктури. Після цього вода потрапляє в резервуар, розташований під гідропанелями, де проводиться очищення. Дистильовану рідину проганяють через мінеральний блок, де вона збагачується кальцієм і магнієм.

Раніше Фрізен визнавав, що в технологіях ZeroMassWater немає нічого революційного. Компанія хоче зробити питну воду більш доступною шляхом зручної інтегрованої інфраструктури. Спочатку Фрізен планував продавати установки в країнах, що розвиваються, — перші «гідропанелі» вже працюють в Лівані, Еквадорі, Йорданії, Філіппінах і Мексиці. Також розробку тестують в ОАЕ, Великобританії та США.

Однак у майбутньому ZeroMassWater збирається продавати свої установки власникам житлових будинків в США, а також школам, офісним комплексам і дрібним підприємствам. Країни, що розвиваються, вже не в пріоритеті.

«Гідропанелі» виробляють тільки питну воду. За даними Electrek, щодня одна установка виробляє до 5 літрів рідини. Для побутових та промислових потреб цього недостатньо.

Система перетворення повітря на воду обійдеться в чималеньку суму. Один комплект від ZeroMassWater коштує $2000, а зазвичай житловому будинку потрібно дві системи. На встановлення потрібно ще $500. За словами Фрізена, система окупиться вже через п’ять років, бо вона дозволить економити на купівлі питної води в пляшках. А за весь термін служби дві «гідропанелі» вироблять рідину, яку можна порівняти за обсягом з водою з 70 000 пластикових пляшок.

Компанія залучила $24 млн від інвесторів і вже запустила продажі системи в США. У січні ZeroMassWater покаже свою розробку на виставці споживчої електроніки CES 2018 в Лас-Вегасі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%