Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Bloomberg: Тепер ціну на нафту контролює Путін

П'ятниця, 24 листопада 2017 17:50

За рік Росія стала найвпливовішим гравцем на нафтовому ринку.

На засіданні ОПЕК за участю країн-партнерів 30 квітня у Відні, швидше за все, вирішать продовжити обмеження видобутку нафти ще на рік. Ключову роль у цьому рішенні гратиме вже не Саудівська Аравія, а Росія, пише Хав'єр Блас у своїй статті для Bloomber, інформує Кореспондент.

Минулоріч ОПЕК вперше за 15 років вдалося узгодити з країнами, що не входять у картель, обмеження на видобуток нафти. Знизити обсяги виробництва вдалося вмовити, в тому числі, і Росію. Це допомогло організації, лідируючу роль в якій грає Саудівська Аравія (найбільший виробник нафти у світі), вийти з кризи. Росія виконала свої зобов'язання, і вже півроку видобуток перебуває у встановлених межах - близько 11 млн барелів на добу.

З тих пір саме Росія стала найвпливовішим гравцем групи, говориться у статті.

"Тепер світовим енергетичним царем став Путін", - цитує Bloomberg колишнього аналітика ЦРУ Хеліму Крофт.

Одного тільки натяку Путіна на продовження угоди (зробленого перед візитом до Москви короля Саудівської Аравії) стало досить, щоб і ОПЕК, і інші країни-учасниці почали готувати документи, а вартість нафти зросла. І це незважаючи на те, що Ер-Ріяд не впевнений, чи будуть інші країни (не з ОПЕК) дотримуватися своїх квот.

Росія готова залишитися в визначених рамках, щоб підтримати ціни на поточних рівнях: після угоди 2016 року вартість бареля вже піднялася з 45 до 63 доларів. При цьому подальше зростання Росії не вигідне: чим дорожче нафта, тим сильніший рубль, а це б'є по прибутковості експорту (в тому числі, і несировинних товарів).

Саудівська Аравія готова прислухатися до інтересів Росії як найбільшого експортера, тому що королівство знаходиться у важкій ситуації. Масові арешти членів королівської сім'ї в рамках кампанії з боротьби з корупцією привели до того, що Ер-Ріяд має гостру потребу у збереженні високих цін на нафту. Від стабільності економіки безпосередньо залежить доля нинішнього короля Саудівської Аравії і автора реформ принца Мухаммада бін Салмана.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%