Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан чекає передноворічне зростання цін

Середа, 29 листопада 2017 15:51

За інформацією Sputnik, Нацбанк Казахстану підвищив прогноз по інфляції на кінець 2017 року, але знизив його до кінця 2018 року. Згідно з новим прогнозном раунду фінрегулятора річна інфляція протягом останнього кварталу 2017 року перебуватиме у верхній межі цільового коридору 6-8%, а в 2018 році почне плавне входження в цільовий коридор 5-7%.

"Це відображає шоки пропозиції на ринку м'ясопродуктів і плодоовочевої продукції, а також шоки на ринку ПММ і ослаблення обмінного курсу тенге до долара США, викликане нефундаментальними факторами, що призвели до зростання інфляційних очікувань. При цьому очікується вичерпання ефектів даних шоків в другому-третьому кварталах 2018 року", - йдеться в повідомленні регулятора.

Тим часом аналітики Нацбанку додають, що траєкторія входження в цільовий коридор в порівнянні з оцінками попереднього прогнозного раунду "липень-серпень 2017 року" змінилася в бік підвищення. На їхнє переконання, стабільні ціни на нафту і на зернові, зниження інфляційних очікувань при слабкому дезінфляційному тиску з боку внутрішнього попиту приведуть до входження інфляції до цільового коридору 5-7% в 2018 році та 4-6% на початку 2019 року.

Варто зазначити, що Нацбанк проводить подібні прогнозні раунди чотири рази на рік, в ході цих раундів здійснює прогноз основних макроекономічних показників на середньостроковий період, тобто на майбутні сім кварталів. Спираючись на отримані дані та оцінки, регулятор приймає рішення щодо грошово-кредитної політики, в тому числі за рівнем базової ставки.

Для своїх розрахунків Нацбанк розглядав сценарій ціни на нафту на рівні 50 доларів за барель протягом усього прогнозного періоду. Втім в Нацбанку не виключають, що ціна на нафту може знизитися.

"У свою чергу, при реалізації сценарію - 40 доларів США за барель - річна інфляція буде перебувати вище верхньої межі цільового коридору в 2017-2018 роках, що вимагатиме жорсткості грошово-кредитні умови", - уточнює регулятор.

Що стосується темпів економічного зростання, то згідно з останньою оцінкою вони прискоряться до 3,5% (з прогнозованих раніше 3,1%) в 2017 році, але кілька ослабнуть до 2,8% в 2018 році (3,0% - попередній прогнозний раунд), крім того, у своєму прогнозі регулятор зазначає, що відновлення споживання домашніх господарств відбувається повільними темпами.

"З одного боку, воно підтримується зростанням роздрібного кредитування, однак обмежується скороченням реальних грошових доходів населення", - йдеться в повідомленні Національного банку.

Варто додати, що передумови економічного зростання на прогнозному періоді не зазнали змін. Очікується відновлення внутрішнього споживання і зростання інвестицій в основний капітал.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%