Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану випустив незвичайні пам’ятні монети «Тумар»

П'ятниця, 22 грудня 2017 15:11

Монети "Тумар" можна носити як медальйон, на внутрішньому ринку будуть продані 3 тисяч монет.

Як пише Sputnik, Національний Банк Республіки Казахстан 22 грудня 2017 року випускає в обіг колекційні монети "Тумар" із серії монет "Магічні символи" номіналом 100 тенге, повідомляє прес-служба банку.

Тумар - це шкіряний, срібний, рідше золотий футляр, в який безпосередньо вкладається необхідний амулет або талісман. Вважається, що носіння тумара забезпечує власнику захист, добробут і процвітання.

Монета Тумар

Колекційна срібна монета виконана у вигляді тригранного футляра, в який можна вкласти амулет (талісман). У верхній частині монети розташований елемент кріплення двох частин (аверсу і реверсу) монети. Він виконаний у вигляді отвору, навколо осі якого є зсув аверсу і реверсу монети для вкладення амулета. Отвір також може використовуватися для кріплення ланцюжка або шнура, за допомогою яких її можна носити у вигляді медальйона-оберега.

Фіксація частин монети від мимовільного зсуву здійснюється за допомогою магнітного замку. Відкриття магнітного замка здійснюється шляхом легкого роз'єднання аверсу і реверсу нижньої сторони монети та зсуву їх відносно один одного.

На лицьовій стороні (аверсі) монети в центральній частині розташовано напис "100 ТЕҢГЕ", що позначає номінал монети, напис "Ag 925 31,1g", що позначає метал, з якого виготовлена ​​монета, його пробу і масу, число "2017", що позначає рік карбування. Написи й число обрамляє національний орнамент, намистовий ободок і напис "ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКI" державною мовою і "NATIONAL BANK OF KAZAKHSTAN" англійською мовою. У лівій частині монети зображений торговий знак Казахстанського монетного двору, в правій - логотип Національного Банку Республіки Казахстан.

Зворотний бік (реверс) монети інкрустована напівдорогоцінним камінням бірюза, який обрамлений національним орнаментом, намистовим ободком і написом "ТҰМАР • СІҚИРЛИ НИШАНДАР" державною мовою і "MAGIC OF SYMBOLS • TUMAR" англійською мовою. У лівій і правій частинах монети зображені елементи орнаментального візерунка.

Зображення і написи на лицьовій і зворотній сторонах монети рельєфні, по периметру проходить фігурний кант, що виступає.

Монети виготовлені зі срібла 925-ї проби масою 31,1 грама, діаметр описаного кола - 40 міліметрів, якість виготовлення "Antic silver", максимальний тираж - 6 тисяч штук, бокова поверхня (гурт) без рифлень і написів.

Колекційні монети "Тумар" із серії монет "Магічні символи" номіналом 100 тенге виготовлені відповідно до Угоди про випуск і продаж монет, укладеним між Національним Банком Республіки Казахстан, акціонерним товариством "SKARBIEC KORONNY SA" та Республіканським державним підприємством на праві господарського відання "Казахстанський монетний двір Національного Банку Республіки Казахстан ".

За цією Угодою: акціонерне товариство "SKARBIEC KORONNY SA" купує відповідні монети у Національного Банку для реалізації їх за межами Казахстану.

Частина виготовлених монет (максимально 3 тисячі штук) резервується Національним Банком для їх реалізації за колекційною вартістю на внутрішньому ринку Казахстану.

Монети призначені для продажу за колекційною вартістю. Вони випускаються в сувенірному упаковуванні та забезпечені номерним сертифікатом якості Національного Банку Республіки Казахстан державною, російською та англійською мовами.

Колекційні монети номінальною вартістю 100 тенге обов'язкові до приймання за їх номінальною вартістю на всій території Республіки Казахстан за всіма видами платежів, а також для зарахування на банківські рахунки та для перекладу, без обмеження розмінюються й обмінюються у всіх банках Республіки Казахстан.

Придбати монети можна у всіх філіях Національного Банку Республіки Казахстан, а також через інтернет-магазин монет на сайті Національного Банку Казахстану www.nationalbank.kz.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%