Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінфін Росії запропонував прив’язати штрафи для недобросовісних банків до їх капіталу

Четвер, 28 грудня 2017 10:44

Мінфін РФ пропонує дати Банку Росії право накладати на недобросовісні банки штрафи в розмірі до 1% розміру їх власного капіталу. Відповідний проект опублікований на федеральному порталі проектів правових актів, пише РИА Новости.

Чинні норми законодавства РФ істотно обмежують розміри штрафів, відзначається в документі. Штрафи в залежності від характеру і тяжкості вчиненого порушення розраховується, виходячи з відсоткового співвідношення до величини мінімального або сплаченого статутного капіталу банку. Максимальний розмір штрафу коливається в діапазоні від 0,1% мінімального розміру статутного капіталу (від 90 тисяч до 1 мільйона рублів) до 1% розміру сплаченого статутного капіталу, але не більше 1% мінімального розміру статутного капіталу (від 900 тисяч до 10 мільйонів рублів).

Інші заходи Банку Росії у вигляді обмежень і заборон несуть супутні фінансові та репутаційні ризики для кредитних організацій. Це може спровокувати відхід клієнтів в інші банки та погіршити становище кредитної організації, до якої застосовано обмеження, відзначається в документі. При цьому, як показує наглядова практика регулятора, застосування штрафу в нинішньому вигляді не має належного ефекту: витрати недобросовісних банків по оплаті штрафів не перекривають одержуваної вигоди від сумнівних операцій.

"З метою підвищення ефективності впливу з боку Банку Росії на недобросовісні кредитні організації шляхом забезпечення співвимірність штрафу, що накладається Банком Росії на вимоги законодавства РФ, що порушуються, кредитні організації, з вигодою, одержуваної ними від проведення їх клієнтами сумнівних операцій, законопроект наділяє Банк Росії правом накладати на такі кредитні організації штраф у розмірі до 1% розміру власних коштів (капіталу) кредитної організації ", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Відзначається, що реалізація законопроекту дозволить забезпечити диференційований підхід при застосуванні заходів ЦБ, в першу чергу, стосовно великих і фінансово стійким банкам, спонукаючи їх до безумовного виконання законодавства та вимог регулятора. Крім того, проект дозволить ЦБ РФ застосовувати санкції у вигляді обмежень і заборон як крайніх заходів, сприяючи, тим самим, зменшенню відтоку клієнтів з банків і зниженню їх репутаційних ризиків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%