Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанці пройдуть стажування в Кремнієвій долині

П'ятниця, 05 січня 2018 11:59

Володарі освітнього гранту відправляться в США навесні поточного року.

У цьому році для участі на казахстанський конкурс «Стажування в IT-стартапи США» надійшло 43 заявки. До другого туру пройшли 19 осіб. За підсумками співбесіди було відібрано п'ятеро переможців: Олжас Айтбеков, Іслам Маден, Даурєн Малаєв, Арай Сабиржан і Сергій Тян. Навесні вони відправляться на півроку в Кремнієву долину, повідомили центру ділової інформації Kapital.kz в прес-службі науково-освітнього фонду ім. академіка Шахмардана Єсєнова.

Співбесіда з кожним кандидатом під час другого туру конкурсу проводили як представники казахстанської сторони, так і американських стартапів, зацікавлених в прийманні казахстанців на стажування. П'ятеро переможців отримають освітній грант, що покриває перельот, проживання, харчування та інші витрати.

«Конкурс ми проводимо вдруге. У його переможців високий рівень володіння навичками програмування, веб-розробки або проектування баз даних. На кожного з п'ятьох "претендують" по два американських стартапи, серед них Amplifylive, Hexa, Vimchat, 11sight, Powr. З деякими ми вже співпрацювали. Як тільки оберемо стартап і вирішимо візові питання (за планами це станеться на початку весни), переможці вирушать до США. Для нас важливо, що вони повертаються в Казахстан, застосовуючи свої навички на батьківщині, продовжуючи співпрацю з американцями », - розповіла Ільзіра Алдагарова, менеджер програм науково-освітнього фонду ім. академіка Шахмардана Єсєнова, який організував конкурс.

Американська сторона переконалася в високому рівені підготовки казахстанських фахівців в області IT, прийнявши у себе переможців першого конкурсу.

«Ми працюємо з Казахстаном з 2016 року. З переможців ми тоді вибрали Абая Нусіпбєкова, він пропрацював у нас кілька місяців. Його професіоналізм настільки виріс, що в підсумку ми найняли Абая на повний робочий день. Тепер він очолює наш інженерний відділ, працюючи з Казахстану. Співпрацюючи з фондом вдруге, ми були надзвичайно вражені якістю кандидатів - найняли б їх усіх, якби могли. Кожен з них підійде практично будь-якої компанії », - розповів Брайан Кенті, генеральний директор і співзасновник AmplifyLive.

Троє з переможців першого конкурсу продовжують працювати на стартапи віддалено з Казахстану, а ще одна - Айгуль Імаділдаєва - продовжує трудитися безпосередньо в Долині.

«Айгуль виграла конкурс фонду, і нам запропонували розглянути її як стажера. Наш керівник Бен Росс зрозумів, що вона ідеально нам підходить, і незабаром вона вже була в Сан-Франциско. Айгуль стала одним з найнадійніших розробників в команді. На хвилі успішної співпраці з нею ми вирішили продовжити співпрацю з Казахстаном », - зазначила МакКензі Ринг, HR стартапу POWr.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%